Την αντίθεσή του στον πυρήνα του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων σε ψήφισμά του. 

Ως γνωστόν, την περασμένη Πέμπτη έγινε ευρεία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα και μετά από ψηφοφορία το προτεινόμενο ψήφισμα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» παραπέμφθηκε σε διαπαραταξιακή επιτροπή στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων «Συμπαράταξη Λαρισαίων» , «Ορμή ανανέωσης»,  «Πρωτοβουλία Αξιών-ΠΡΑΞΙ για τη Λάρισα» και «Λαρισαίων Κοινόν». Ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου είχε καταθέσει και η παράταξη «Λαική Συσπείρωση», το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία λαμβάνοντας τρεις ψήφους, ενώ η παράταξη «Λάρισα Μπροστά» διαφώνησε και τα δυο προτεινόμενο ψηφίσματα.

Σε συνεδρίαση της διαπαραταξιακής, συμπληρώθηκε το αρχικο κείμενο του προτεινόμενου ψηφίσματος και έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε κατά πλειοψηφία στο παρακάτω ψήφισμα. 

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα έχει ως εξής: 

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται το επόμενο διάστημα να εισαχθεί προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Βουλής. 

Μια συζήτηση που θα είναι μακριά από τις πραγματικές προτεραιότητες, τα μεγάλα επίδικα της Αυτοδιοίκησης, τους πόρους και τις αρμοδιότητες, τι πρέπει να κάνουμε, τι να διορθώσουμε. Όλα εκείνα δηλαδή που συζητήθηκαν στις προσυνεδριακές διασκέψεις της ΚΕ∆Ε.

Είναι γεγονός, πως με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο δημιουργήθηκαν προβλήματα κυβερνησιμότητας στην Τ.Α. 

Η σημερινή κυβέρνηση όμως, εν μέσω πανδημίας, εισάγει ένα νομοσχέδιο με ένα μοντέλο λειτουργίας που θεωρούμε ότι αποτελεί συντηρητική στροφή για το θεσμό της Τ.Α. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι χρειάζονται νέες, θετικές πρακτικές που μπορούν να συνδυάσουν την μέγιστη αντιπροσωπευτικότητα με την αναγκαία αποτελεσματικότητα.

Η επίκληση στην κυβερνησιμότητα είναι πρόδηλα προσχηματική για να στηρίξει η κυβέρνηση τη συντηρητική πρότασή της. Αντίθετα η εκλογή του υποψήφιου δημάρχου με την πλειοψηφία του 50% και άνω μέσα από τη διαδικασία του δεύτερου γύρου εξασφαλίζει  τη δημοκρατική νομιμοποίηση της νίκης του και η κατάργηση του 3% αποτελούν βασικά ζητήματα μιας άλλης προσέγγισης που έχει στον πυρήνα της τα ζητήματα της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά είναι συνυφασμένη με δυο ζητήματα λόγω της εγγύτητας της με τους πολίτες. Τα ζητήματα της Δημοκρατίας και τα ζητήματα της Συμμετοχής των πολιτών. Αυτά τα δυο στοιχεία το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, δεν τα εμπεριέχει.  

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Την εκλογή του δημάρχου με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή.  Το 43%  οδηγεί  σε Δήμαρχο μειοψηφίας, και σε συνδυασμό  με τα 3/5 των εδρών, οδηγεί απόλυτα σε ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

- Το πλαφόν εισόδου 3% για να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι επίπλαστο, και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κατάθεσης των συνδυασμών 3 μήνες πριν την διενέργεια των εκλογών, εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις. Και αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα Δημοκρατίας.

 - Την μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων που σε συνδυασμό με την κατάργηση των συμβουλίων στις έδρες των Δήμων αποτρέπει και ουσιαστικά αποκλείει συνδημότες μας από τη συμμετοχή τους στα κοινά και μειώνει το εύρος διαβούλευσης.

-Την μείωση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια από 40% στο 33%. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι αυτό θα έπρεπε όχι μόνο να μη μειωθεί αλλά παράλληλα να ενισχυθεί και με άλλους θεσμικούς τρόπους.

- Την αφαίρεση της δυνατότητας έκφρασης των Τοπικών Κοινοτήτων με ξεχωριστούς συνδυασμούς.  Η εξάρτηση των Τοπικών Συμβουλίων από τους Συνδυασμούς των παρατάξεων, είναι δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που χρησιμοποιεί τα Τοπικά Συμβούλια ως “ψηφοσυλλέκτες” στην κατεύθυνση του Δημάρχου και του συνδυασμού του. Αν θέλουμε τη συμμετοχή, θα πρέπει να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν. 

- Την πρόβλεψη για μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στις Κοινότητες σε Δήμους μέχρι 500 κατοίκους (από 300) που ακυρώνει στην ουσία της το ζητούμενο της λαικής συμμετοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων εκφράζει την αντίθεσή του  στον πυρήνα του θεσμού του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που είναι σε λάθος κατεύθυνση!»

Ομόφωνα το ψήφισμα των Κοινοτήτων Δήμου Λαρισαίων για τον εκλογικό νόμο

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα Κοινοτήτων Δήμου Λαρισαίων για το Νέο Εκλογικό Νόμο, το οποίο έχει ως εξής: 

Αναπόσπαστο τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι οι Κοινότητες. Αποτελούν ενδοδημοτική αποκέντρωση. Είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες. Με το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργούν χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα μόνο με την καθημερινή παρουσία των προέδρων και των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, που ουσιαστικά είναι οι εθελοντές στη «μάχη» της καθημερινότητας στον τόπο τους.

Οι κοινότητες ειδικά εκείνες με μεγάλο αριθμό κατοίκων και έκταση αποτελούν ένα διοικητικό όργανο, έναν αιρετό θεσμό που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες και αφουγκράζεται τα προβλήματά τους. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι ενισχύουν με κάθε τρόπο και μέσο την αποκεντρωμένη διοίκηση του Α΄ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με γνώμονα αυτό θα περιμέναμε από ένα νομοσχέδιο να αναγνωρίσει το ρόλο αυτό και να ενισχύσει το θεσμό των κοινοτήτων δίνοντάς τους ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Αντίθετα το τελευταίο διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στα ΜΜΕ η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να υποβαθμίσει και όχι να αναβαθμίσει το ρόλο των Κοινοτήτων.

Η κατάργηση της δεύτερης κάλπης για τους προέδρους και συμβούλους των κοινοτήτων, η κατάργηση των κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός των τοπικών συμβούλων, η μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η υποβάθμιση των συμβουλίων των κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων υποβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο τους. Δυστυχώς ο νέος νόμος που προτίθεται να να καταθέσει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών απαξιώνει τους 20.000 τοπικούς συμβούλους που είχαν και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους και θα απεμπολήσει τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.

Στους Μητροπολιτικούς Δήμους όπως αυτός του Δήμου Λαρισαίων, ο ρόλος της κοινότητας είναι πιο απαιτητικός και αναγκαίος. 

Ως αιρετοί σύμβουλοι των Κοινοτήτων του Δήμου Λαρισαίων, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους προβαίνουμε στην σύνταξη και κατάθεση του παρόντος ψηφίσματος με το οποίο διεκδικούμε:

1. Την τροποποίηση του υπό κατάθεση Νομοσχεδίου που στοχοποιεί και απαξιώνει το θεσμό των Τοπικών Κοινοτήτων.

2. Τη διατήρηση ξεχωριστής Κάλπης για την Ανάδειξη των Συμβουλίων της Κοινότητας με δικά τους Αυτόνομα ψηφοδέλτια. 

3. Τη διαμόρφωση των Κοινοτικών Συμβουλίων ως εξής:

3μελη έως 500 κατοίκους

5μελη από 501-3000 κατοίκους

7μελη από 3001-10.000

11μελη από 10.001-50.000

15μελη από 50.001 και πάνω.

Να μην καταργηθούν τα Συμβούλια Κοινοτήτων στις Κοινότητες που αποτελούν Έδρες Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού. 

4. Την εκλογή των Κοινοτικών Συμβουλίων από την πρώτη Κυριακή σύμφωνα με το ποσοστό που έλαβε ο κάθε συνδυασμός στην κάθε Κοινότητα.

5. Καθορισμό αρμοδιοτήτων αποφασιστικού χαρακτήρα και παροχή πόρων για τις κοινότητες.

6. Την μεταβίβαση της πλήρους διαχείρισης της Πάγιας προκαταβολής στα Κοινοτικά συμβούλια και την εφαρμογή με σχέδιο Νόμου της Υπουργικής Απόφασης για την Πάγια(62038/5-9-2019).

7. Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων να αποκτήσουν ενεργό ρόλο με την παροχή δικαιώματος ψήφου στα δημοτικά συμβούλια, στην οικονομικής επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, σε θέματα που αφορούν τα όρια της κοινότητας από την οποία εκλέγονται.

8. Να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας των Κοινοτικών Συμβουλίων και να μην είναι μόνο γνωμοδοτικές και κανονιστικές οι

αρμοδιότητές τους, αλλά να διαμορφώνονται όλοι οι όροι και οι

προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επιλύουν μια σειρά τοπικών

προβλημάτων.

9. Να δημιουργηθεί ένα θεσμοθετημένο Κεντρικό όργανο σε επίπεδο Νομών που θα έχει Γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ.

Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε και είναι αδιαπραγμάτευτα για όλους μας είναι:

Η Δημοκρατία

Η ελευθερία του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα

Η ελεύθερη βούληση του Δημότη στην κάλπη να επιλέξει χωρίς στρεβλώσεις και αγκυλώσεις αυτόν τον οποίο θα τον εκπροσωπήσει.

Γιατί: Δυνατές Κοινότητες -Δυνατή Κοινωνία….