Για μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα κάνει λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Ρένα Καραλαριώτου, αναμένοντας απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα από τον δήμαρχο Λαρισαίων στη συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τις απευθείας αναθέσεις με την υπογραφή – ψήφο του αντιδημάρχου Οικονομικών σε εταιρεία που εργαζόταν ως προϊστάμενος λογιστηρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Τα στοιχεία που ανέδειξε, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας κ.Κων/νος Αργυρόπουλος όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών της δημοτικής αρχής σε συγκεκριμένη εταιρεία και η επαγγελματική σχέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών με την εταιρεία, είναι απολύτως σωστά και αδιαμφισβήτητα καθώς αποδεικνύονται από σχετικά έγγραφα και αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό και δεν έχουν διαψευστεί ούτε από τον κ.Αντιδήμαρχο ούτε από τον κ.Δήμαρχο. 

Στην ανακοίνωση του ο κ.Δημαρχος, δεν απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα που κατέθεσε ο δημοτικός μας σύμβουλος. Φαινεται όμως, να  καλύπτει απόλυτα τον Αντιδήμαρχο του. Αυτό σημαίνει, ότι γνώριζε την επαγγελματική σχέση μεταξύ του κ. Αδαμόπουλου και της εταιρείας και γνώριζε και τις αναθέσεις που δόθηκαν;  Σημαίνει ότι το θεωρεί πολιτικά και ηθικά σωστό; 

Ωστόσο μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν κάποια ακόμη ερωτήματα  : 

1. Οπως σωστά αναφέρετε στο ρεπορτάζ της  εφημερίδας ‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’, τo έτος 2020  η οικονομική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο αντιδήμαρχος οικονομικών, έλαβε 5 αποφάσεις με τις οποίες ανατέθηκαν στην συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειες και υπηρεσίες ύψους 55.000 ευρω περίπου.  Οι αποφάσεις της επιτροπής ήταν ομόφωνες γιατί τα μέλη της παράταξης μας στην επιτροπή, δεν γνώριζαν την επαγγελματική σχέση του κ.Αδαμόπουλου με την εταιρεία, αφού ο ίδιος δεν είχε ενημερώσει, ως όφειλε, τα μέλη της επιτροπής. Και αναρωτιόμαστε: 

- Γιατι ο  κ. Αντιδήμαρχος δεν απείχε από τις  ψηφοφορίες, όπως επραξε στις 21/1/2021, αφου, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, υπήρχε επαγγελματική του σχέση με την εταιρεία; 

- Δημιουργείτε πρόβλημα στην εγκυρότητα των αποφάσεων; 

- Γιατί δεν ενημέρωσε τα μέλη της οικονομικής επιτροπής για την επαγγελματική του σχεση με την εταιρεία;

Όλες οι παραπάνω  αποφάσεις είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα αφού είχαν σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid -19. Αφορούσαν προμήθεια υλικών καθαρισμού, προμήθεια και διανομή τροφίμων για την σίτιση των κατοίκων της Ν.Σμύρνης, που είχε τεθεί σε καραντίνα  και φόρμες μιας χρήσης. 

2. Στις 21/1/2021 στην Οικονομική επιτροπή ελήφθη απόφαση για την κατεπείγουσα προμήθεια αντισηπτικών για μαθητές και εκπαιδευτικούς συνολικού ύψους 31.882,25 ευρώ η οποία ανατέθηκε στην επίμαχη εταιρεία. Κατά την συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της επιτροπής αυτοεξαιρέθηκε λόγω της πρόσφατης επαγγελματικής σχέσης του με την εταιρεία, όπως ο ίδιος δήλωσε. Αυτό βέβαια συνέβη λίγες μέρες μετά τη δημόσια καταγγελία του κ.Αργυροπουλου, για την προμήθεια του ηλεκτρονικού σαρώθρου με απευθείας ανάθεση ύψους 24.000 ευρώ περίπου. Αυτοεξαιρέθηκε ο κ.Αντιδημαρχος αλλά κατόπιν εορτής αφού συμμετείχε σε ολες τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν το 2020. Και αναρωτιόμαστε:

 -Απαιτούνταν να κατατεθεί από τον αντιδήμαρχο στην επιτροπή, το έντυπο Δήλωσης Σύγκρουσης Συμφερόντων και εάν ναι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην συγκεκριμένη απόφαση;   

Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να ελέγξει πλέον και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. 

Το μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την δημοτική αρχή παραμένει. Για το λόγο αυτό πρέπει να απαντηθεί από τον κ.Δήμαρχο ξεκάθαρα, στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης Τρίτης, για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά.