Εντάσεις και διαφωνίες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης για το πώς χειρίστηκε η δημοτική αρχή την κακοκαιρία των περασμένων ημερών με τις έντονες χιονοπτώσεις.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχεδιασμό που ακολουθήθηκε, σημειώνοντας πως ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει ανάλογη κατάσταση από το 2001. «Σε γενικές γραμμές η πόλη τα πήγε καλά. Καταφέραμε έγκαιρα και με σχεδιασμό να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η πόλη παρέμεινε λειτουργική», σημείωσε ο κ.  Καλογιάννης, προσθέτοντας πως η εμπειρία αυτή θα καταγραφεί, καθώς η πόλη έχει ανάγκη από ένα εγχειρίδιο τέτοιων καταστάσεων, ενώ ανακοίνωσε πως η Πολιτική Προστασία γίνεται αυτοτελές γραφείο υπό την εποπτεία του δημάρχου.

Ο κ. Καλογιάννης αναλυτικά παρουσίασε τις κινήσεις που έγιναν από το συντονιστικό κέντρο στην Υπηρεσία Πρασίνου για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη Λάρισα, σημειώνοντας πως ήταν αδύνατο να φτάσει κανείς από την πρώτη στιγμή στις συνοικίες, όπου παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, «δε δείλιασε κανένας».

«Υπήρξαν λάθη, υπήρξαν και αδυναμίες», παραδέχθηκε ο κ. Καλογιάννης και πρόσθεσε πως σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν οι υπάλληλοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για να βοηθήσουν συμπολίτες με Ειδικές Ανάγκες ή ανήμπορους συμπολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν λόγω του χιονιά.

Ευχαριστίες

«Δε θα μπω σε συγκρίσεις με το 2001. Το προσωπικό που εργάστηκε ήταν έξι μέρες χωρίς ύπνο», είπε ο κ. Καλογιάννης, ευχαριστώντας τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους διευθυντές υπηρεσιών καθώς και τους εργαζόμενους για τη μάχη που έδωσαν.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων μάλιστα δήλωσε συγκινημένος από το έργο των υπαλλήλων, τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία είχε πολύ ισχυρό το αίσθημα της δημόσιας αποστολής και του χρέους προς τους πολίτες». Παράλληλα ευχαρίστησε τους καταστηματάρχες που ανταποκρίθηκαν καθαρίζοντας τους χώρους έξω από τα καταστήματά τους αλλά και Λαρισαίους που αντέδρασαν και ανταποκρίθηκαν με ευθύνη, σημειώνοντας πως εθελοντές ήρθαν στο δημαρχείο για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των πεζοδρομίων.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης

Για παρεμβάσεις με καθαρά πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά με στόχο να βλάψουν τη δημοτική αρχή και να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας έκανε λόγο ο Απόστολος Καλογιάννης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που βγήκαν από πλευράς αντιπολίτευσης.

Χαρακτήρισε «διασπορά ψευδών ειδήσεων» όσα ειπώθηκαν για το ότι η πόλη δεν έχει αλάτι, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως χρησιμοποιήθηκαν 317 τόνοι αλατιού στην πόλη, ενώ αυτή τη στιγμή είναι αποθηκευμένοι 70 τόνοι.

«Οφείλω επιβράβευση στους εργαζόμενους και θα το κάνω» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης, δηλώνοντας για άλλη μια φορά απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά των εργαζομένων αλλά και την κατανόηση σημαντικού αριθμού συμπολιτών.

Ρένα: Δεν υπήρχε σχεδιασμός...

Η δημοτική αρχή όφειλε να συγκαλέσει το τοπικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, να μισθώσει μηχανήματα και να παραγγείλει αλάτι πριν την κακοκαιρία, τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου. Η κ. Καραλαριώτου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ημερομηνίες, λέγοντας πως τα μηχανήματα και οι αλατιέρες μισθώθηκαν στις 9 Ιανουαρίου ενώ το αλάτι παραγγέλθηκε στις 4 Ιανουαρίου και έφτασε το Σάββατο στη Λάρισα για να χρησιμοποιηθεί την Κυριακή, ενώ το Σάββατο η Λάρισα ήταν «παγοδρόμιο». «Δεν υπήρχε εκ των προτέρων σχεδιασμός, θέλατε να σώσετε μόνο την εικόνα της δημοτικής αρχής», τόνισε η κα Καραλαριώτου, επικρίνοντας τον δημαρχο Λαρισαίων ότι στις δύσκολες στιγμές του χιονιά βρήκε χρόνο να κόψει πίτα στο Επιμελητήριο.

Τζανακούλης: Γελάει ο κόσμος...

«Αργήσατε να ρίξετε το αλάτι και δημιουργήθηκε πρόβλημα, δεν υπάρχει σύγκριση του 2001 με τον τωρινό χιονιά», είπε ο κ. Τζανακούλης αναφερόμενος στις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει η τότε δημοτική αρχή. Παράλληλα ο κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Δήμου μέσω των social media τονίζοντας: «Δεν κερδίζετε με επικοινωνιακούς χειρισμούς. Μαζέψτε τους δικούς σας που ασχολούνται με τα social media, σας κάνουν ζημιά, γελάει ο κόσμος. Ο κ. Τζανακούλης προέτρεψε τον δήμαρχο να δώσει προτεραιότητα στις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί στα οδοστρώματα, με τεράστιες λακούβες.

Νασιώκας: Μπορούσαμε καλύτερα...

Δύσκολο αλλά όχι ιστορικό χαρακτήρισε τον χιονιά ο Έκτορας Νασιώκας, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση του χιονιά. Παράλληλα σημείωσε πως είναι ευθύνη των πολιτών να καθαρίσουν το σπίτι τους και πρότεινε να υπάρξουν και στη Λάρισα ανάλογα πρόστιμα, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τόνισε πως τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν.

Διαμάντος: Ρίχνατε αλάτι στις πληγές της πόλης

«Δεν μας θέλατε συμμάχους σε μια προσπάθεια γιατί θα βλέπαμε τις αδυναμίες, ρίχνατε αλάτι στις πληγές της πόλης» σημείωσε ο Ντίνος Διαμάντος, προσθέτοντας πως το αλάτι έπεσε στους δρόμους εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Πρόσθεσε πως χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και συντονισμός, ενώ έκανε διεξοδική αναφορά στις ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.

Κρίκης: Καυγάς για να κρυφτεί η σύμπλευσή σας

«Ο χιονοπόλεμος που παίχθηκε εδώ έχει στόχο να κρύψει τη γύμνια του αστικού κράτους, την έλλειψη σε μέσα, προσωπικό και σχέδιο", τόνισε ο Πέτρος Κρίκης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, διερωτώμενος ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική. Εκτίμησε πως ο καυγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται για να κρυφτεί η σύμπλευση των παρατάξεων, ενώ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του χιονιά τόνισε πως υπήρχαν εργαζόμενοι που κάτω από αντίξοες συνθήκες εργαζόντουσαν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, καταλήγοντας με νόημα πως "η ατομική ευθύνη υπάρχει όταν έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει η συλλογική ευθύνη".

postlarissa.gr