Για 19η χρονιά διοργανώνονται οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγράφονται κάθε εβδομάδα πέντε νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Βασική αιτία τονίζει είναι το κάπνισμα και όσα καταστροφικά προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη κάθε χρόνο προσέρχονται στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου περίπου 10.000 άτομα.

Από αυτούς οι 1.300 νοσηλεύονται. Βάσει στατιστικών στοιχείων, το 40% αφορά σε περιστατικά από τη Λάρισα, το 15%-20% σε περιστατικά από τον Βόλο, το 10% από τα Τρίκαλα, το 10% την Καρδίτσα και περίπου το 20% από άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλίας.

Πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον κ.Γουργουλιάνη θα πραγματοποιηθεί δράση στην οποία συμμετέχουν η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου , ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει δωρεάν εξέταση σπιρομέτρησης σε εργαζομένους και ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και καφέ μπαρ της Λάρισας, με στόχο να καταδειχθεί ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους μπορεί να προκαλέσει βλάβη κυρίως σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες που έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο περιβάλλον στη δουλειά τους.

thessaliatv.gr