Χοροστατούντος του μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την υπεραγία Θεοτόκο στον ιερό μητροπολιτικό ναό των Αθηνών.
Στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην απέραντη αγάπη της Παναγίας προς το ανθρώπινο γένος και τόνισε πως «στην εκκλησία τιμούμε την Παναγία τόσο πολύ αφού όσες φορές οι άνθρωποι προσέτρεξαν με πόνο ψυχής και την παρακάλεσαν, εκείνη, ως μητέρα με την παρρησία της, ακόμη και το σχέδιο του θεού μετέστρεψε έτσι ώστε να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για τον άνθρωπο», ενώ πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα όταν λέμε μάνα δεν εννοούμε την κατά σάρκα μητέρα, αλλά εννοούμε την Παναγία. Αυτό, δείχνει, την σχέση του Έλληνα ορθόδοξου χριστιανού με την Παναγία».
Σε άλλο σημείο ο μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε πως «διανύουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις από την εκκλησία μας. Αυτές, όμως, οι προκλήσεις είναι προκλήσεις σωτηρίας. Το πόσο την εκμεταλλεύτηκε όμως ο καθένας από εμάς και τι δυνατότητες είχε να την εκμεταλλευτεί, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το εξετάσει. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και αν έχουμε αργήσει την πνευματική μας ανάβαση η Παναγία είναι ο συνήγορός μας. Θα μας υποστηρίξει ώστε και την τελευταία στιγμή καθώς τελειώνει η μεγάλη τεσσαρακοστή να ανέβουμε», ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει να «εκμεταλλευτούμε» πνευματικά την Παναγία, προκειμένου να πάρουμε και εμείς κάτι από την χάρη της, την πνευματικότητά της και το μεγαλείο της».

Συνεχίζοντας ο κ. Ιερώνυμος προέτρεψε τους πιστούς να μην παρασύρονται από τα θαύματα και τις θαυμαστές εμφανίσεις, λέγοντας πως «η λατρεία μας είναι αληθινή. Υπάρχει ο Χριστός, το ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού και η πατερική σοφία. Με αυτά πορευόμαστε και αυτά μας αρκούν. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε περαιτέρω πράγματα και γεγονότα τα οποία είναι παράδοξα και παραπλανητικά».
Κλείνοντας την ομιλία του ο μητροπολίτης Λαρίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου για την άδεια και την ευλογία που του παραχώρησε, αλλά και τις θερμές ευχαριστίες στον προϊστάμενο του μητροπολιτικού ναού π. Θωμά Συνοδινό και τους συνεφημερίους του.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)