Στις τσέπες των συγγενών των νεκρών πέφτει το βάρος της υπολειτουργίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών όλης της χώρας και φυσικά της Λάρισας, που ενδιαφέρει τη Θεσσαλία.

Λόγω της υποστελέχωσης της εν λόγω υπηρεσίας, οι συγγενείς των νεκρών που θέλουν νεκροψία-νεκροτομή, αναγκάζονται να υποβάλλονται σε μεγάλα έξοδα, προκειμένου η σορός του συγγενικού τους προσώπου να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης…

Σύμφωνα με γνωστό τελετάρχη κηδειών του Βόλου ο κόστος μεταφοράς ενός νεκρού για ιατροδικαστική εξέταση στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται στα 400 ευρώ, όταν για την αντίστοιχη εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας το κόστος κυμαίνεται από 200 μέχρι 250 ευρώ.

Τα γραφεία τελετών της Θεσσαλίας έχουν κατά καιρούς διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υποστελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, καθώς 1.000.000 περίπου πληθυσμός πρέπει να εξυπηρετηθεί από την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Το κόστος φυσικά αυτό επιβαρύνει τους συγγενείς των νεκρών, που συν τοις άλλοις έχουν να πληρώσουν και τα έξοδα κηδείας…

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας ουσιαστικά υπηρετεί σήμερα μία ιατροδικαστής, καθώς ο δεύτερος βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», λόγω δικαστικής απόφασης, που ακύρωσε τις προσλήψεις ιατροδικαστών του 2008. Αν και οι οργανικές θέσεις στην εν λόγω υπηρεσία είναι τρεις, υπηρετεί μόνο μία ιατροδικαστής, η οποία ως άνθρωπος πρέπει να λάβει την άδειά της ή να ασθενήσει… Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες εξάλλου όλης της χώρας λειτουργούν πρωινές ώρες καθημερινές 8-4, με πενθήμερο. Δεν έχουν δηλαδή εφημερίες. Τα νεκροτομεία δεν λειτουργούν απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες. Ελλείψεις επίσης υπάρχουν και στο διοικητικό προσωπικό της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα συχνά η Υπηρεσία να είναι κλειστή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της μοναδικής ιατροδικαστού, που πολλές φορές υπερβάλλει εαυτόν για λόγους κοινωνικής ευθύνης.

Παλαιότερα η λύση ήταν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κοζάνης, ωστόσο κι εκεί έχει απομείνει ένας ιατροδικαστής, ενώ η ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης νεκροτόμου…

Το ίδιο συμβαίνει και στη Σύρο, στην Κέρκυρα δεν υπάρχει ιατροδικαστής, ενώ το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως προσλήψεις ιατροδικαστών δεν πρόκειται να γίνουν…

Πάντως στη Θεσσαλονίκη υπηρετούν τέσσερις ιατροδικαστές, ενώ άλλοι τρεις είναι πανεπιστημιακοί και υπηρετούν στο ΑΠΘ, καλύπτοντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Αν κάποιος χάσει τη ζωή του Σαββατοκύριακο ή αργία, η σορός του παραμένει στο νεκροτομείο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα… Σε όλη την Ελλάδα οι ιατροδικαστές που υπηρετούν, είναι 35, εκ των οποίων οι 25 υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και οι 10 είναι πανεπιστημιακοί.

Εφ. Θεσσαλία (Σταύρος Δημόπουλος)