Διαδικτυακή δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, απ΄τη ΔΔΕ Λάρισας στις σχολικές μονάδες σε μια διδακτική ώρα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, συμμετέχοντας και στη δράση “white card” υψώνοντας λευκή κάρτα..

Mήνυμα προς τους μαθητές απηύθυνε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

H Διευθύντρια της ΔΔΕ Βσιλική Ζιάκα χαιρέτησε την εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής:

"H Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.

Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως  Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη-αντί της 23ης Ιουνίου (Ολυμπιακή ημέρα) που είχε αρχικά προταθεί-έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.

Συμβολική η επιλογή της ημερομηνίας καθώς η πνευματική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων εμπεριέχει την αθλητική, κοινωνική και ηθική αγωγή των νέων σε όλο τον κόσμο με κυρίαρχη πνευματική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων  το σεβασμό στον αθλητικό πλουραλισμό.

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες στηρίζεται  στις αρχές της ανοχής, της ειρήνης και  του ευ αγωνίζεσθαι  με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό, οδηγώντας σε έναν ιδανικό  τρόπο ζωής, που τόσο έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του εορτασμού του Αθλητισμού για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, να τονιστεί η σημασία του αθλητισμού στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων και στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και  γενικότερα στην επικράτηση όλων εκείνων των αξιών που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη. 

Ο αθλητισμός στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μπορεί να γίνει ισχυρό μέσο για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα των φύλων,  να έλθουν κοντά  γυναίκες και  άνδρες από διαφορετικές αθλητικές πολιτιστικές κουλτούρες με κοινή ειρηνική συμπόρευση  γύρω από  κοινές αξίες αυτές της ευγενούς άμιλλας και του ομαδικού πνεύματος.

Ο αθλητισμός και η Φυσική Αγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους νέους, για την υγεία τους και τη συμμετοχή στα κοινά.

Ο Νέλσον Μαντέλα είπε κάποτε: “ ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο”

Χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη περισσότερο από ποτέ σήμερα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε και να βγούμε τελικά νικητές και ελπίζουμε ότι οι νέα γενιά θα κάνει πράξη το στόχο του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη."