Πρόταση ψηφίσματος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας η παράταξη "Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας".

Αναλυτικά:

"Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με την έκρηξη της ακρίβειας, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις καταστροφές από τα  δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση.

Ασφυκτική είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών να εξανεμίζουν τα εισοδήματα των παραγωγών, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις πιεστικές οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σε συνδυασμό δε με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δημιουργεί ανισορροπίες στις αποζημιώσεις τους, θέτει σε κίνδυνο την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας συμπαραστέκεται και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για:

• Μείωση του κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.

• Άμεσα έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να γίνουν σε όλους τους νομούς τα αρδευτικά κλειστά δίκτυα. 

• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να μην μειωθούν οι ενισχύσεις και να είναι ακατάσχετες. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγω επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση".