Με επισημότητα η Λάρισα τίμησε την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με μια λιτή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας σήμερα, απόγευμα Πέμπτης, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Λάρισας Ηλία Σαμπετάι, ακολούθησε άναμμα κεριών, από μικρούς μαθητές, στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια απαγγέλθηκε το ποίημα του Ρουμανοεβραίου ποιητή Πάουλ Τσέλαν «Η Φούγκα του θανάτου» από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας από εκπροσώπους των αρχών και φορέων της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας συμμετέχει και φέτος, όπως κάνει όλα τα τελευταία χρόνια, στην Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διοργανώνοντας διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με θέμα «Τα κρυμμένα παιδιά. Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος»

Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/τριες, να αντλήσουν έμπνευση από καταγεγραμμένες ιστορίες παιδιών εβραϊκών οικογενειών, που διασώθηκαν χάρη στη βοήθεια απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας και να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής, που κρατούν ζωντανά στη μνήμη όλων, τόσο την οδύνη και τον αποτροπιασμό για τον μαζικό διωγμό και την εξόντωση ενός λαού, όσο και την προσφορά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

tinealarissa.gr