Περισσότεροι από 12.400 αιτούντες άσυλο και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας έχουν στηριχθεί στο πλαίσιο του «Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη» από 13 δήμους της χώρας, που αναζητούν τρόπους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Το «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» είναι ένα δίκτυο 13 αυτή τη στιγμή δήμων, που συνεργάζονται με στόχο την οργάνωση και υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων, σε τοπικό και εθνικό για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Συστάθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και τώρα εκτός από αυτούς συμμετέχουν οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Πειραιά, Τήλου, Τρικάλων και Τρίπολης.

Σε πρόσφατη έκδοση του Δικτύου χαρτογραφήθηκαν οι καλές πρακτικές, οι οποίες υλοποιούνται σε κάποιους από τους δήμους.

Ειδικότερα στη Λάρισα βρίσκονται 420 αιτούντες άσυλο στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και 1.500 στη δομή φιλοξενίας Κουτσόχερου.

Ο δήμος προωθεί μία ολοκληρωμένη πολιτική διασύνδεσης του προσφυγικού πληθυσμού με φορείς κοινωνικών παροχών (ΤΟΜΥ, ΙΚΑ, ΔΟΥ, ΚΕΠ και άλλους δημοτικούς φορείς κοινωνικής πολιτικής).

Λειτουργεί παράλληλα 8 τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες και 2 τμήματα αγγλικής γλώσσας για έφηβους.

Δημιουργήθηκε και Κέντρο Κοινότητας ως χώρος συνάθροισης προσφύγων και αιτούντων άσυλο με στόχο την ενδυνάμωση τους αλλά και εκείνη των κοινοτήτων υποδοχής.

Πραγματοποιούνται δράσεις συμβουλευτικής και ενημέρωσης για οικονομικά, εργασιακά, νομικά ζητήματα και ζητήματα υγιεινής, καθώς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως χορός, γυμναστική, μαθήματα ραπτικής.

Mε πληροφορίες από protothema.gr