Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες τις οικογένειες και τα νέα ζευγάρια που κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο (voucher) και να ενταχθούνε σε κάποια δομή των παιδικών σταθμών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Απευθυνόμαστε όμως και σε εκείνους τους γονείς που  ενώ πληρούσανε τα κριτήρια της ΕΕΤΑΑ για την ένταξη των παιδιών τους, δεν πήρανε το πολυπόθητο voucher, είτε σε εκείνους που τα ταξικά διάτρητα κριτήρια της ΕΕΤΑΑ δεν τους επέτρεψαν να κάνουνε αίτηση.

Εν’ γνώση και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά η πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και έτσι δόθηκαν στους γονείς τα voucher και η υποχρέωση της αναζήτησης παιδικού σταθμού.

Την κατάσταση επιδεινώνει και φέτος η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 - 5 ετών, ώστε να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες.

Και έτσι όχι μόνο δεν ανοίγουνε περισσότερες θέσεις για τα βρέφη στις δομές όπως ισχυρίζονταν η προηγούμενη και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα η δημοτική αρχή Λάρισας προχώρησε στην παραχώρηση 2 αιθουσών από τους παιδικούς σταθμούς 5ο και 7ο για να καλυφθούν οι ανάγκες εκατοντάδων νηπίων στον κεντρικό τομέα της πόλης.

Ενώ στο σχεδιασμό της διεύθυνσης Α’ βάθμιας εκπαίδευσης είναι να παραχωρηθούν και αίθουσες δημοτικών σχολείων για να καλυφθούν οι ανάγκες. 

Έτσι και ενώ από πέρυσι η κατάσταση προδιαγράφονταν πολύ δύσκολη, η δημοτική αρχή Καλογιάννη δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προετοιμασίας.

Αντίθετα καθησύχαζε γονείς και προσωπικό, επαναπαυόμενη από την απόφαση για προσωρινή αναστολή του μέτρου για ένα χρόνο.  Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κοροϊδεύει κατάμουτρα τους Λαρισαίους, καθώς ισχυρίζονταν ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιούσε μέχρι το τέλος του 2018 πρόγραμμα ανέγερσης 400 παιδικών σταθμών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Το μόνο που πήρε ο Δήμος Λαρισαίων από το υπουργείο ήταν 60.000 ευρώ εφάπαξ, τα οποία δεν φθάνουν ούτε για τις απαραίτητες προσαρμογές που χρειάζονται οι παιδικοί σταθμοί για να λειτουργήσουν με βάση το νέο προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα  να κινδυνεύουν αρκετοί να κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια. 

Έτσι φτάσαμε τον Σεπτέμβρη να εκκρεμούν και πάλι εκατοντάδες περιπτώσεις βρεφών που θα ψάχνονται μέχρι τον Οκτώβριο για να στριμωχτούν σε κάποια δομή πολύ πιο μακριά από την κατοικία τους, ενώ ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. 

Η σοβαρή έλλειψη νέων υποδομών οδηγεί σε 20αρια τμήματα ή σε τμήματα με σοβαρές ελλείψεις για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ενώ τα τροφεία που επιβάλει η δημοτική αρχή Καλογιάννη (από 50 -70 ευρώ) απομυζούν από τις λαϊκές οικογένειες κάθε χρόνο 0,6εκ ευρώ.

Για άλλη μια χρονιά το ωράριο ελαστικοποιείται (με την απογευματινή εργασία, και την Αυγουστιάτικη λειτουργία), εντατικοποιείται η εργασία καθώς η αντιστοιχία είναι 1 εργαζόμενος για 30 βρέφη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και να μετατρέπεται η προσχολική αγωγή σε «πάρκινγκ» παιδικών ψυχών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

Από τους 300 εργαζόμενους που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας των 26 δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα απασχολούνται  συνολικά 212 και εφαρμόζονται 5 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, 8μηνα, ΕΣΠΑ, μαθητεία, πρακτικάριοι), ενώ οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο κεντρικό μαγειρείο και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές δίνουν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν καθημερινά πάνω από 1200 μερίδες φαγητού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καλεί τους γονείς  και τους εργαζόμενους στις δομές να μην συμβιβαστούν με αυτή την «κανονικότητα», με τις χαμηλές απαιτήσεις και τη «λοταρία της φτώχειας» που τους καλούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αποδεχτούν. Αντίθετα να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:

-    Να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

-    Κατάργηση όλων των τροφείων

-    Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλους, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις.

-    Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.

-    Με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό.