Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λάρισας σε ανακοίνωσή της "καταδικάζει σε όλους τους τόνους την αναίτια επίθεση που δέχτηκε παρέα 13χρονων μαθητών στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου στην πόλη μας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από γονείς και μαθητές, το εν λόγω περιστατικό έγινε από ομάδα αστυνομικών χωρίς διακριτικά και εκτός των άλλων, το αποτέλεσμα ήταν να σπάσει το χέρι ενός μαθητή.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι ένα ακόμα μεμονωμένο συμβάν, έρχεται να προστεθεί στα πολλά περιστατικά αυταρχισμού και αστυνομικής βίας που μας προκαλούν μεγάλη οργή!Oεντεινόμενος αυταρχισμός παίρνει σάρκα και οστά και στην πόλη μας, ενάντια σε ανυπεράσπιστους μαθητές.

Το περιστατικό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που αποτέλεσμα έχει την προσπάθεια ενοχοποίησης της νεολαίας και των πολιτών για την δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ρίχνει λάδι στη φωτιά και εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια να σταματήσουν οι δίκαιες διεκδικήσεις για ασφαλή μόρφωση, για την προστασία της υγείας και της ζωής μας!

Την ώρα που η τηλεκπαίδευση «χτυπάει κόκκινο» μπροστά σε μία οθόνη Η/Υ, τάμπλετ ή κινητού, με δεκάδες δυσκολίες που έχουν επισημανθεί και αναδειχθεί, ως προς την ανισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, μαθητές και γονείς στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης παρουσιάζονται ως ένοχοι για τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πανδημία, όταν το σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει. Δυστυχώς όμως το αστικό κράτος, τοπικό και κεντρικόαντί:

•    να ενισχύσει στατικά τα 30 ακατάλληλα κτίρια, βάσει ΚΑΝΕΠΕ έτσι ώστε να φτάσουν στην βέλτιστη αντισεισμική κατηγορία Β1 για να είναι ασφαλή

•    να ανοίξει τα σχολεία με όρους ασφάλειας και υγείαςαξιοποιώντας τις δεκάδες κενές αίθουσες που υπάρχουν στη Λάρισα

•    να καλύψει όλα τα κενά με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

•    να προσλάβει μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας

•    να εφαρμόσει πρωτόκολλα ουσιαστικής απολύμανσης στα σχολεία, σε περίπτωση κρούσματος,για προστασία των οικογενειών και των μαθητών, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη παροχή αντισηπτικώνκαι αναλώσιμων

•    να κάνει με ευθύνη του κράτους και του ΕΟΔΥ ελέγχους για τη διασπορά στην σχολική κοινότητα με κινητές μονάδες rapid test στα σχολεία

•    να διορίσει νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία

•    να προστατέψει τη λειτουργία των ειδικών σχολείων

•    να κατασκευάσει σύγχρονα, ασφαλή και λειτουργικά κτίρια με κτιριολογικές προδιαγραφές βάσει των σύγχρονων αναγκών που δεν θα βγαίνουν ακατάλληλα λόγω παλαιότητας και έλλειψης αντισεισμικής επάρκειας

•    να δώσει έγκαιρα τον εξοπλισμό που λείπει από τους μαθητές όσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση.

Αντί όλων των παραπάνω το αστικό κράτος, στέλνει τα ΜΑΤ και τους Ασφαλίτες για να εκφοβίσουν τη νεολαία,ακόμα και στα πάρκα στις γειτονιές που βγαίνουν για να αναζητήσουν μερικές στιγμές ηρεμίας, κοινωνικότητας και επικοινωνίας που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά μας ειδικά αυτή την περίοδο.

Την ίδια στιγμή μάλιστα η κυβέρνηση διορίζει εκατοντάδες αστυνομικούς στην τριτοβάθμια και δίνει εκατομμύρια για πρόσθετα μέτρα φύλαξης με τα πανεπιστήμια κλειστά!

Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς; ΩΣ ΕΔΩ!

•    Να σταματήσει τώρα η αστυνομική τρομοκρατία και η κρατική καταστολή.

•    Να αποδοθούν άμεσα ευθύνες για το εν λόγω περιστατικό απρόκλητης βίας στα παιδιά μας.

•    Εδώ και τώρα ασφαλή λειτουργία των σχολείων  με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

•    Να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος και οι απαραίτητες στατικές ενισχύσεις στα χτυπημένα από το σεισμό της 3ης Μάρτη σχολεία.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές σε κοινό αγώνα για μόρφωση, υγεία, ζωή με δικαιώματα. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας."