Δημόσια παρέμβαση με πρόταση για τη συγκρότηση «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου για την Πανδημία και τον Εμβολιασμό», με ενεργή ανάμιξη της αυτοδιοίκησης, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και με πιλοτική έναρξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταθέτει στο δημόσιο διάλογο, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής :

«Είμαστε στην καρδιά της πανδημίας με τις ζωές μας να έχουν αλλάξει δραματικά. Η αλλαγή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, έχει επιφέρει συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, ενώ η αγωνία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, είναι διαρκώς αυξανόμενη, ενόψει του τρίτου κύματος, των  μεταλλάξεων του ιού και της μεγάλης καθυστέρησης προμήθειας των εμβολίων και ολοκλήρωσης του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Δυστυχώς, μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν αξιοποιήθηκαν σημαντικές δυνατότητες που υπήρχαν, είτε για την προετοιμασία των δομών υγείας, είτε πρόληψης διασποράς της πανδημίας, όπως η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ- και κυρίως των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είτε διενέργειας τεστ ανίχνευσης του ιού, γενικευμένα και στοχευμένα.

Δυστυχώς, η χώρα μας είναι τελευταία μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών κρατών στον δείκτη που αφορά στο πλήθος των τεστ, ανά αναλογία πληθυσμού, γεγονός που καταδεικνύει την προβληματική ιχνηλάτηση με αποτέλεσμα ένα 80% των κρουσμάτων, καθημερινά, να είναι «ορφανά».

Τα  σημερινά δεδομένα δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ως προς το χρόνο μιας στοιχειώδους  ανοσίας του πληθυσμού και  το ζητούμενο είναι, μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη ανοσία, πώς μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση. 

Η λογική του «ακορντεόν» που έχει ως στρατηγική η κυβέρνηση, δεν λύνει τα προβλήματα. Η διαρκής διαδικασία του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δεν βοηθά στη βιωσιμότητα τους και επιβαρύνει την ψυχολογία τόσο των ίδιων,  όσο και των καταναλωτών. 

Ως Κίνημα Αλλαγής  έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα με υγειονομικούς όρους, φεύγοντας από την γενική και καθολική εφαρμογή οριζόντιων μέτρων: μαζικά τεστ και έλεγχος του επιδημιολογικού φορτίου ξεχωριστά σε κάθε νομό, «στεγανοποίηση» των περιοχών και επιβολή 48ωρου αρνητικού τεστ για τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξειδικευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Επανάληψη της διαδικασίας των τεστ κάθε 20 μέρες ώστε να επανεξετάζεται και το επιδημιολογικό φορτίο αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Αυτό μας εξασφαλίζει  ένα ασφαλές μακροπρόθεσμο άνοιγμα και όχι απλά σπασμωδικά μέτρα με ορίζοντα δεκαημέρου. Όμως, όλα αυτά για να γίνουν απαιτείται ένας μηχανισμός ελέγχου, που φανερά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κεντρικά.

Η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους φορείς και δομές υγείας, μπορεί να αναλάβει την παρακολούθηση και τον συντονισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης, δηλαδή τόσο σε τεστ ανίχνευσης και στοχευμένες ενέργειες στην τοπική κοινότητα, όσο και με ειδικό σχεδιασμό του εμβολιασμού των κατοίκων της περιοχής.

Ηδη, είναι γνωστές οι αδυναμίες του συστήματος και η δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να αποτελέσει τον καθοριστικό μοχλό για λύση σε ζητήματα , που το κεντρικό κράτος , έδειξε ότι δεν μπορεί.

Το Παρατηρητήριο για την Πανδημία και το Εμβολιασμό, μπορεί να δώσει λύσεις , εκεί που τώρα δεν υπάρχουν.

Απαιτείται άμεσα μια ευρεία συζήτηση με την αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, για να δημιουργηθεί μια δομή που θα διαχειριστεί θέματα της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, θα μιλά για τον τόπο της και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα των Ανθρώπων της, έγκαιρα και αξιόπιστα.

Θα χαρώ να συνεισφέρω με την πρόταση αυτή».