H 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την Unesco ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, προς τιμήν δύο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα (23/4/1616).
Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στον χώρο της με θέμα: Το Βιβλίο [και η σωτηρία της ψυχής].
Εισηγητής θα είναι ο Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας Mέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Από όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, το βιβλίο. Τα άλλα είναι προεκτάσεις του κορμιού του. Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του• το τηλέφωνο είναι προέκταση της φωνής του• έχουμε επίσης το αλέτρι και το σπαθί, προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο όμως είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι μια προέκταση της μνήμης του και της φαντασίας του».
Με αφορμή τα λόγια αυτά του Χ. Λ. Μπόρχες θα επιχειρηθεί μια επίσκεψη στον κόσμο του βιβλίου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Κυρίως όμως θα εξεταστεί η σημασία του για τον ανθρώπινο πολιτισμό και, κυρίως, η συμβολή του στη συγκρότηση της ανθρώπινης συνείδησης. Η περιδιάβαση αυτή θα κλείσει αναπόφευκτα με μια συζήτηση για το μέλλον του βιβλίου.
Ο Δημήτρης Δημηρούλης διδάσκει τέχνη του λόγου, ρητορική, εισαγωγή στη λογοτεχνία, ιστορία της λογοτεχνίας, θεωρία της λογοτεχνίας και ιστορία του βιβλίου.
Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Tο Φάντασμα της Θεωρίας  (1993), Eμμ. Pοΐδης, AφηγηματικάKείμενα  (1995), O Ποιητής ως Έθνος  (1997), O Φοβερός Παφλασμός. KριτικόAφήγημα για τα  TρίαKρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (1999), Παραλλάξ. Σύμμεικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (2003) Εμμανουήλ Ροϊδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (2005), Εμμανουήλ Ροϊδης, Η Πάπισσα Ιωάννα, Εισαγωγή – Επιμέλεια (2005), Δ. Σολωμός, Έργα, Εισαγωγή – Επιμέλεια - Σχόλια (2007), Α. Κάλβος, Ωδαί, Εισαγωγή – Επιμέλεια - Σχόλια (2009), Εμμ. Ροϊδης-Αγγ. Βλάχος, Η Διαμάχη για την Ποίηση, Εισαγωγή - Επιμέλεια (2011),  Καβουρηδόν και Παραδρόμως: Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής (2013), Η Ανάγνωση του Καβάφη (2013), Κ.Π. Καβάφης:Τα Ποιήματα. Δημοσιευμένα και Αδημοσίευτα, Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια (2015) - Κ.Γ. Καρυωτάκης:Ποιήματα και Πεζά, Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια (2017). Μετέφρασε τα βιβλία των  ThomasPynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (1986) και HaroldBloom, H Aγωνία της Eπίδρασης(1989). Έχει επίσης δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και μελετών με αντικείμενο θεωρητικά και ιστορικά ζητήματα της λογοτεχνίας, την κριτική, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ποίηση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απριλίου και ώρα 20.00, στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, (η είσοδος στο αμφιθέατρο θα γίνει από πάροδο ΚούμαΜιχ. Χαδέλη).
Καλούνται οι συμπολίτες μας να πλαισιώσουν με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους στη συζήτηση που θα ακολουθήσει την φετινή γιορτή του βιβλίου.