Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα πάθη του Ιησού Χριστού και γίνεται η σταύρωσή του, για να ακολουθήσει η Ανάσταση και το Πάσχα.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές.

Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Στην Λάρισα πολλοί ήταν οι πιστοί που πήγαν με ευλάβεια στους ναούς, τηρώντας τα μέτρα, για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο και στην συνέχεια τον Επιτάφιο. 

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε στο Ανάγνωσμα της Εξόδου του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο Θεός προπορεύεται του ανθρώπου, του ανοίγει δρόμο και τον κατευθύνει σε όλα τα γεγονότα της ζωής του ιδίως στα πιο δύσκολα. Παρακάλεσε δε τους ανθρώπους να μην μπερδευτούν βλέποντας την νέκρωση και ταφή του Κυρίου, αλλά να δούμε πως ο Χριστός προπορεύεται στο γεγονός του θανάτου για να καταργήσει τον θάνατο, να διαλύσει το βασίλειο του Άδου, να απελευθερώσει τους απ’ αιώνος δεσμίους και τελικά να εγγυηθεί με την Ανάστασή Του και τη δική μας ανάσταση.

Το απόγευμα στις 4:00μ.μ., ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Νέο Κοιμητήριο της πόλεως, ενώ στις 18:30 θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Σε όλους τους ναούς της πόλης με κατάνυξη στολίστηκαν οι Επιτάφιοι. 

Ο Επιτάφιος του Ι.Ν. Αναλήψεως της Λάρισας