Το Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος Λαρισαίων Καλλιτεχνών (2018-2019) σε συνεργασία με την «Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας» και την «Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λάρισας» θα παρουσιάσουν φέτος το καλοκαίρι  την ταινία ΑΝΤΙΓΟΝΗ του ΣΟΦΟΚΛΗ,  ενσωματώνοντας στη δομή του έργου και την  ΙΣΜΗΝΗ του μεγάλου μας ποιητή της τέταρτης διάστασης ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ. 

Δύο μεγάλοι ποιητές αναδημιουργούν τους χαρακτήρες του μύθου των Λαβδακιδών ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη και ξεχωριστή  ματιά, εμβαθύνοντας στην πολυδιάστατη και περίπλοκη ανθρώπινη φύση. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι του Σοφοκλή. « πολλά τα δεινά κι ουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει».

Ο Γιάννης Ρίτσος μέσα  από το βλέμμα της Ισμήνης, αναδημιουργεί  τον χαρακτήρα και το βαθύτερο είναι της Αντιγόνης, αναδεικνύοντας άλλες διαστάσεις του χαρακτήρα της.

Παράλληλα με την Αντιγόνη του Σοφοκλή παρακολουθούμε και την Αντιγόνη του Γιάννη Ρίτσου έτσι όπως την έζησε και τη θυμάται η αδελφή της Ισμήνη, αναδεικνύοντας πτυχές  του χαρακτήρα της αδελφής της,  που σίγουρα δεν έχουν σχέση με τις γνωστές  ερμηνείες που  γνωρίζουμε, ή έχουμε δεί σε παραστάσεις, ή έχουμε διδαχθεί στα σχολεία.

Το Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος Λαρισαίων Καλλιτεχνών με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας καλεί τους φιλολόγους της πόλης να καλέσουν τους μαθητές τους και να έρθουν μαζί να παρακολουθήσουν το έργο.

Η είσοδος για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είναι ελεύθερη.  Τόσο η Αντιγόνη του Σοφοκλή όσο και η Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου αποτελούν πρότυπα παραδείγματα αναδημιουργίας της παράδοσης συνδέοντας με δημιουργικό τρόπο την παράδοση  με το παρόν και το  μέλλον. 

Η παράδοση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε να τη συντηρήσουμε να την προστατεύσουμε και να την ερμηνεύουμε  όχι μόνο ως πηγή γνώσης του παρελθόντος αλλά και ως πηγή έμπνευσης σύγχρονης δημιουργίας. Αυτό αποτελεί ζητούμενο τόσο από τους φορείς όσο και από τους δημιουργούς.  

Σκηνοθεσία –επεξεργασία  κειμένων:  Δημήτρης Δημητρούλιας
Διεύθυνση φωτογραφίας – Κάμερα: Λευτέρης Σιάκης
Σκηνογραφία - Κουστούμια : Κώστας Βαρνάς
Μετάφραση: Ι.Ν.ΓΡΥΠΑΡΗΣ

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Αντιγόνη: Θεοδώρα Κακάτσιου
Κρέοντας: Δημήτρης Θαλασσινός
Ισμήνη: Χριστίνα Παπαδημητρούλη
Φύλακας: Κοσμάς Βεζίρης
Αίμων: Βασίλης Φαναράκης
Τειρεσίας: Μιλτιάδης Γρέκος
Παιδί: Ντανιέλ Πιέτρι
Ευριδίκη: Λία Κουλίζη
Αγγελος: Δημοσθένης Χαρούλης
Χορός:
Σίμος Τσεκούρας
Σταύρος Κρίτσας
Δημοσθένης Χαρούλης
Βαγγέλης Τσούτσας
Νατάσα Βεργή
Βασίλης φαναράκης
Καλιόπη Γκαρλέμου

(*) Στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στις 27 και 28 Αυγούστου 2019