Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν.Λάρισας κ. Νίκο Αθανασούλη συναντήθηκαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας και ο δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Λώλος, με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με τον κλάδο τα εστίασης και κυρίως τρόπους για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο κ. Αθανασούλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της «Ορμής Ανανέωσης» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης μετά από το πολύμηνο lockdown και αναφέρθηκε στις προτάσεις του συνδέσμου για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Από την μεριά του, ο Νίκος Γαμβρούλας ενημέρωσε τον κ.Αθανασούλη για την θέση της παράταξης του, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων εστίασης και τόνισε:

«Στον κλάδο της εστίασης εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις σε άλλους τομείς που στηρίζουν τον τζίρο και την βιωσιμότητα τους στον συγκεκριμένο κλάδο.

Είναι γνωστό πως η πόλη μας διαθέτει αναλογικά με τους κατοίκους της, τις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης στην χωρα και αυτό αποδεικνύει πως η οικονομία της πόλης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την λειτουργία τους.

Τους τελευταίους μήνες, με το παρατεταμένο lockdown οι επιχειρήσεις αυτές (όπως και άλλες, σε άλλους κλάδους) παρέμειναν κλειστές με κυβερνητική εντολή. Αυτό, όπως είναι λογικό, έχει αποφέρει μηδενικά έσοδα στους επιχειρηματίες, ενώ σε απώλεια εισοδήματος έχει οδηγηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τους.

Πλέον, οι επιχειρήσεις αυτές άνοιξαν και πάλι, με πολλούς περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κατάστασης και βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση μετά από τόσους μήνες χωρίς τζίρο και έσοδα. Οι επιχειρήσεις εστίασης λοιπόν θα πρέπει να στηριχτούν! Και θα πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα! Με ουσιαστική οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση αλλά και τους δήμους. Με προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, με άμεση εκταμίευση αυτών, με στήριξη στα λειτουργικά τους έξοδα καθώς οι περιορισμοί περιορίζουν και τα έσοδα τους, ενώ και οι δήμοι θα πρέπει να τους απαλλάξουν από τα δημοτικά οικονομικά βάρη για τον καιρό που παρέμειναν κλειστές και να βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους ώστε να τις διευκολύνουν στους πρώτους μήνες λειτουργίας τους.

Η δυσκολία δεν είναι μόνο για τις πρώτες ημέρες λειτουργία τους. Οι επόμενοι μήνες θα φέρουν τον λογαριασμό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος λουκέτων, τα οποία θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας και απώλειας εισοδήματος σε εκατοντάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους, ενώ και οι τοπικές οικονομίες θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό από τυχόν λουκέτα.

Η εστίαση θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή, τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ευελπιστώντας πως τους επόμενους μήνες όλα θα είναι καλύτερα σε επίπεδο υγειονομικό αλλά και οικονομικό για την χώρα μας»

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο για τα ζητήματα του κλάδου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους επόμενους μήνες.