Τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Οικονομικών, βουλευτές του ΚΚΕ (μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λαμπρούλης).

Αναλυτικά η ερώτηση:

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που τη συνόδευσαν, έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης σε γενικευμένα αδιέξοδα.

Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή (περίπου το 80% των επιχειρήσεων, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), μεγάλη όμως μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν και όσες μικροεπιχειρήσεις λειτουργούν με υπηρεσίες take away, delivery κλπ.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, παραμένουν ανεπαρκή, αφού το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ δεν έχει αποδοθεί ακόμα στους επαγγελματίες ένα μήνα μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας.

Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων στους αμέσως επόμενους μήνες.

Τα πάγια έξοδα όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά, ενώ το τρέχον εισόδημα δεν αρκεί ούτε για τις βασικές οικογενειακές ανάγκες. Μέρος των προμηθειών (ευαλείωτα προϊόντα όπως τρόφιμα) έχει ήδη καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάστασή του.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου με παράλληλη διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν, είναι δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μικροεπιχειρήσεις (π.χ. περιορισμένα τ.μ. εκμετάλλευσης) θα αντιμετωπίσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα ανάκαμψης του τζίρου τους.

Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση. Τα αδιέξοδα επιβίωσης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, παραμένουν στο ακέραιο.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε:

-Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού, μηνών Μαρτίου-Απριλίου αλλά και μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

-Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.

-Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

-Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα.

-Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ για τους επόμενους μήνες.

-Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, καταρχήν μέχρι το τέλος του χρόνου.

-Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ, προσθέτοντας σε αυτό και τους α/α χωρίς προσωπικό.

-Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό.