Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΔΕΔ Ολύμπου) υλοποίησε ερευνητική δράση δακτυλίωσης πουλιών σε συνεργασία με τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΦΔΕΔ Ολύμπου.

Κατά το διάστημα 8 - 14 Οκτωβρίου 2020 δακτυλιώθηκαν συνολικά 375 άτομα από 23 διαφορετικά είδη σε υψόμετρο 940μ. σε ενδιαίτημα θαμνώνων και μικτού δάσους με ξέφωτα.

Δακτυλιώθηκαν είδη όπως: Πυρροβασιλίσκος (Regulusignicapilla), Λοφιοπαπαδίτσα (Lophophanescristatus), Βουνοδεντροβάτης (Certhia familiaris), Βουνοτσίχλονο (Emberizacia), Αιγίθαλος (Aegithaloscaudatus), Τρυποφράχτης (Troglodytestroglodytes), Τσίχλα (Turdusphilomelos), Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopuscollybita), Θαμνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus), Γαλαζοπαπαδίτσα (Cyanistescaeruleus), Καλόγερος (Parusmajor), Κοκκινολαίμης (Erithacusrubecola), Κότσυφας (Turdusmerula)κ.α. .

Επιπλέον, σημαντική στιγμή ήταν η σύλληψη στα δίχτυα μας μιας Ωτονυχτερίδας - Plecotus auritus η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στην προστατευόμενη περιοχή του Όλυμπου.

Παράλληλα με την ερευνητική διάσταση της δράσης είχαμε μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, πάνω από δέκα άτομα και πολλούς επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η επίσκεψη γονιών και παιδιών από το 4ο νηπιαγωγείο Λιτοχώρου.

Τα νήπια συμμετείχαν με ζωντάνια, απορίες για τις μετακινήσεις των πουλιών και θέρμη, ιδιαίτερα στις στιγμές απελευθέρωσης των ειδών.

Νότα αισιοδοξίας από τους μελλοντικούς ερευνητές φυσικού περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Αλιβιζάτο για την συνεχόμενη υποστήριξή του στο έργο του ΦΔΕΔ Ολύμπου και τους εθελοντές δακτυλιωτές για τη συμμετοχή και τη βοήθειά τους.

Τέλος, ευχαριστούμε τους διαχειριστές του ορειβατικού καταφυγίου «Τ. Μπουντόλας» για την ουσιαστική υποστήριξη στη συγκεκριμένη δράση.