Η Ελλάδα είπε «όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων στην χώρα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο, να διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας στο έδαφός τους.
Όπως δήλωση στο skai.gr ο δρ. Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη βάζει φρένο στο σχέδιο της περιφέρειας Θεσσαλίας για την εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, με δέσμη πρωτονίων, το οποίο είχε εκπονηθεί από το  ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα γύρω από αυτόν.