Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας αναφέρει ότι τα φαρμακεία δεν έχουν παραλάβει self test κορωνοϊού ασκώντας κριτική στο υπουργείο Υγείας για τη δημοσιοποίηση του θέματος πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Αναλυτικά:

Τεστ κορονοϊού δεν έχουν παραλάβει τα φαρμακεία. Η ενημέρωσή μας είναι ότι στη χώρα μας δεν θα έρθουν τέτοια τεστ, αυτοδιαγνωστικά δηλαδή, για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Ότι έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες δεν είναι ακριβές και έχει γίνει χωρίς την έγκριση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Είναι απαράδεκτη η δημοσιοποίηση, με πολλές ανακρίβειες, του όλου ζητήματος, που αναστάτωσε τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν γνωρίζανε ουσιαστικά τίποτα. Επίσης, όλη αυτή η συζήτηση, έχει μπερδέψει αρκετα τους πολίτες, οι οποίοι πιθανά να πιστεύουν ότι από σήμερα θα μπορούν να προμηθευτούν τεστ από το φαρμακείο. Σε τέτοια ζητήματα θεωρούμε, ότι όλοι μας οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι.

Η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση με σκοπό να καθοριστούν όλες οι παράμετροι, ώστε τόσο οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, όσο και τα μέλη μας, οι φαρμακοποιοί, να μην βρεθούν μπροστά σε άβολες καταστάσεις για τις οποίες ποτέ δεν έχουν συνηγορήσει.

Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μπορεί να φαντάζει όλο αυτό σαν μια απλή διαδικασία, αλλά σαφέστατα δεν είναι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που διακρίνουμε αφορούν τον τρόπο διάθεσης και την επάρκεια των τεστ, το αν θα λειτουργεί και ποια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να καταχωρούμε το κάθε τεστ που δίνουμε ανά άμκα, την ευκολία ή μη στη χρήση από τον ίδιο τον καταναλωτή στο σπίτι του, τις πιθανές απορίες που μπορεί να προκύψουν για το φαρμακοποιό, μέχρι του σημείου του να του ζητηθεί να γίνει από τον ίδιο τον φαρμακοποιό το τεστ, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μόνο ένα ποσοστό των συναδέλφων μας έχει εμβολιαστεί, ενώ οι βοηθοί φαρμακείου τώρα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται, χωρίς ακόμη να έχουν όλοι τους ενταχθεί στην πλατφόρμα, το αν τα αποτελέσματα από τη διενέργεια του τεστ στο σπίτι θα είναι αξιόπιστα και αν θα δηλώνονται τελικά τα θετικά κρούσματα και άλλα πολλά. 

Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και όλοι μας να γνωρίζουμε τι καλούμαστε να πράξουμε ακριβώς και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις τόσο από το δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου μας όσο και από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.