Σχεδόν… ανύπαρκτο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την εξαγορά των περισσοτέρων ακινήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς από τα έξι περιουσιακά στοιχεία προς πώληση που έβγαλε η Πειραιώς Real Estate μόνο δυο προσφορές κατατέθηκαν για αντίστοιχο αριθμό κτηρίων στη Θεσσαλονίκη. Καμία προσφορά για το ακίνητο της Λάρισας.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών – που προέρχεται μόνο από εγχώριους και Κύπριους επενδυτές– προσέλκυσαν τα δύο αστικά ακίνητα Θεσσαλονίκη, τα οποία λόγω των σημείων που βρίσκονται, αποτελούν φιλέτα στο κέντρο της περιοχής.

Αν και δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας στο διαγωνισμό (έως τις 23 Ιανουαρίου) και εκπρόσωποι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εξέφραζαν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση, τελικά δεν καρποφόρησαν…

Πιο συγκεκριμένα υποβλήθηκαν προσφορές για το ακίνητο επί της οδού Κουντουριώτου στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ημιτελές οκταόροφο κτίριο) με ελάχιστη τιμή πώλησης στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα κτίριο με οκτώ ορόφους και δύο υπόγεια, διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 ενώ τα δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ έχουν 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.

Επίσης, μία προσφορά για τους γραφειακούς χώρους επί της οδού Μητροπόλεως και της πλατείας Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, με ελάχιστο τίμημα 2,73 εκατ. ευρώ.  το συγκεκριμένο κτίριο πωλούνται οι όροφοι 5ος και 6ος, εμβαδού 761,82 και 659,44 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.

Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που βγήκαν προς πώληση και είναι τα ακίνητα των πρώην εργοστασίων της ΕΒΖ σε Λάρισα και Ξάνθη, με ελάχιστη τιµή πώλησης τα 8 εκατ. ευρώ και τα 7,8 εκατ, αντίστοιχα  όπως και για τη μεγάλη έκταση στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με τις εγκαταστάσεις γραφείων – εργαστηρίων, με ελάχιστη τιμή 3 εκατ. ευρώ.

Στα αζήτητα έμεινε και  το διαµέρισµα επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι με ελάχιστη τιμή στα 260 χιλ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για πώληση ακινήτων, μη παραγωγικών, της ΕΒΖ αλλά και των δύο θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας, λήφθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της ελληνικής βιομηχανίας η οποία βρίσκεται στο “κόκκινο” και βαρύνεται από πολύ μεγάλο τραπεζικό δανεισμό, άνω των 160 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται σύντομα να προκηρυχτεί και ο διαγωνισμός για τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία.

Το ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί στα 25 εκατ. ευρώ και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι προσφορές θα κινηθούν πάνω από αυτό δεδομένου ότι τα αμφότερα τα εργοστάσια δούλεψαν φέτος κανονικά και εμφάνισαν κερδοφορία.