Ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή Λάρισας κατέθεσε η Δημοτική Παράταξη Λαρισαίων «Πρωτοβουλία αξιών ΠΡΑΞΙ για τη Λάρισα» με Επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Γούλα, για το ζήτημα της συμμετοχής του Δήμου στην ΑΕΝΟΛ.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν ο Επικεφαλής της Παράταξης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Άκης Νασιώκας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Όπως γνωρίζεται η ΑΕΝΟΛ Α.Ε, μετά από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της, ενέκρινε την κατ’ άρχήν προσαρμογή και την μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 2 τον Ν. 4674/2020, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 18-06-2020.

Η τροποποίηση του Νόμου Ν. 4735/2020 , θέτει νέα δεδομένα ως προς την μετοχική σύνθεση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Στο μετοχικό κεφάλαιο του, μπορούν να συμμετέχουν και φορείς  του ευρύτερου δημόσιου τομέα ,επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, φορείς συλλογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών πολιτιστικών και οικονομικών συμφερόντων, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι εκπροσωπούν αθροιστικά ποσοστό μικρότερο του 3%.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε  στις 21-01-2021 αποφάσισε ομόφωνα, λαμβάνοντας υπόψη την τροποποίηση του Νόμου, Ν. 4735/2020, στην μετοχική σύνθεση της ΑΕΝΟΛ Α.Ε, μετά την προσαρμογή της, να συμμετέχου , εκτός των Δήμων, της Περιφέρειας και της Π.Ε.Δ Θεσσαλίας  και οι φορείς: ΕΑΣ Ελασσόνας, ως αγροτικός φορέας, το Επιμελητήριο Λάρισας, ως εμπορικός φορέας, ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός σύλλογος Ελασσόνας ως περιβαλλοντικός φορέας και μερικοί Πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει 200 μετοχές και το 7,10%  σε ποσοστό στο Μ.Κ της εταιρείας.

Θεωρούμε ότι, ο υπό ίδρυση Αναπτυξιακός Οργανισμός  θα είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. 

Πρέπει να γίνει γνωστό ακόμη ότι ο Δήμος Λαρισαίων σήμερα έχει επιλέξιμες περιοχές, εντός της ζώνης του Leader (ΑΕΝΟΛ Α.Ε), τα Δημοτικά Διαμερίσματα των πρώην Δήμων: α) Γιάννουλης – Φαλάνης και β) Κοιλάδας.

Τα έργα τα οποία υλοποιεί σήμερα, ως Δήμος Λαρισαίων με έγκριση και χρηματοδότηση από την ΑΕΝΟΛ Α.Ε, είναι τα εξής:

1ον) Ανάδειξη μονοπατιού στην Παραπήνεια περιοχή Τερψιθέας ( Δήμος Λάρισας), προϋπολογισμού: 454.070,10€ &

2ον) Αναβάθμιση παιδικών χαρών οικισμού Κουλουριού και Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας, προϋπολογισμού :136.249,96€. 

Ο Πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε  κ. Φουρκιώτης Ελευθέριος με έγγραφο του με αριθμό πρωτ. 5/ 27-01-2021, που εστάλη στον Δήμο Λαρισαίων (κοινοποιήθηκε και σε εμένα ως εκπροσώπου του Δ.Σ  του Δήμου Λαρισαίων στην Γενική Συνέλευση της ΑΕΝΟΛ  Α.Ε), ζητάει από τον Δήμο Λαρισαίων να πάρει απόφαση αν θα παραμείνει στην εταιρεία της ΑΕΝΟΛ Α.Ε, ή όχι, διότι από ότι ξέρω η προθεσμία ολοκλήρωσης και μετασχηματισμού της ΑΕΝΟΛ Α.Ε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μέχρι  30 Απριλίου 2021, μικρό χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση όλων των απαραιτήτων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Με την παρούσα ερώτησή μας, μεταφέροντας και τον προβληματισμό των μετόχων της ΑΕΝΟΛ, γιατί καθυστερεί ο Δήμος Λαρισαίων και δεν ξεκαθαρίζει το θέμα, διότι το Δ.Σ της εταιρείας θέλει να γνωρίζει άμεσα για να συντονισθεί με τους άλλους Δήμους για να επιταχύνουν την διαδικασία και να είναι έτοιμοι μέχρι  30 Απριλίου 2021 για την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία συμμετέχει στην ΑΕΝΟΛ σήμερα πιστεύω απόλυτα ότι, είναι θετικότατη στην κατεύθυνση αυτή, και με την τεχνογνωσία και το κύρος που διαθέτει θα πρέπει να βοηθήσει τα μέγιστα για την ολοκλήρωση και προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άποψη της Παράταξης μας είναι ότι, 2 Αναπτυξιακές στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, δεν είναι σωστό να γίνουν διότι θα υπάρξει ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να αδυνατίσουν και οι δύο εταιρείες.

Ο Δήμος Λαρισαίων, εντός του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει η ηγέτιδα δύναμη, τόσο στην διοίκηση όσο και ο ρυθμιστής της αναπτυξιακής πορείας όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, λόγου :

Α) Του μεγάλου αριθμού Επιστημόνων όλων των κλάδων

Β) Της μεγάλης τεχνογνωσίας σε μελέτες και έργα που διαθέτει

Γ) Τις οργανωμένες διοικητικές υπηρεσίες

Δ) Τις οικονομικές δυνατότητες  που διαθέτει & 

Ε) Της πλεονεκτικής θέσης του Δήμου Λαρισαίων (βρίσκεται  πολύ κοντά σε όλους τους Δήμους της ΠΕ Λάρισας, σε σχέση με την Ελασσόνα).

Με τον Δήμο Λαρισαίων στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλάζουν όλα τα δεδομένα, ο οργανισμός θα αναπτύξει μεγάλη ισχύ και μπορεί να ανταγωνισθεί τους μεγάλους οργανισμούς που θα συγκροτηθούν, για  μεγάλα  ανταγωνιστικά έργα και προγράμματα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»