Δια ζώσης απάντηση στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αξιώνει με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές δίκες, και των συνεπακόλουθων προβλημάτων που δημιουργούνται για τις αντίστοιχες υποθέσεις των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα  κατοχής, την περίοδο 1941 – 1944.

Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα, πως ακόμη και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων, συζητήθηκε εκτεταμένα το ζήτημα που δημιουργούνταν, σε σχέση με την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων, όπως π.χ. για την αγωγή και την αντίστοιχη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις οικογένειες των θυμάτων του Δομένικου Δήμου Ελασσόνας, αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων υποθέσεων σε όλη την Επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και δεδομένων ζητημάτων αντισυνταγματικότητας που παρουσιάζει η ρύθμιση του άρθρ. 42 του ν. 4640/2019, για την επιβολή αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου προβλημάτων η Λαρισαία βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την κατάργησή του ή τουλάχιστον την τροποποίηση του, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι οικογένειες των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, τη δυνατότητα άσκηση αγωγών, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, που αυτή συνεπάγεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές -
Ρύθμιση για την υπόθεση του ολοκαυτώματος του Δομένικου»

Με την απαράδεκτη κοινοβουλευτική μεθόδευση βουλευτικής τροπολογίας «της τελευταίας στιγμής», η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ή την Ολομέλεια, έγινε νόμος του κράτους προ λίγων εβδομάδων, διάταξη για την επιβολή αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Ειδικότερα, η υπ’ αριθμ. 103/10-28.11.2019 βουλευτική τροπολογία ενσωματώθηκε, κυριολεκτικά «νύχτα» ως άρθρ. 42, στο ν. 4640/2019 για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις», προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο την άμεση και δυναμική  αντίδραση της νομικής κοινότητας.

Βάσει, ωστόσο, της συγκεκριμένης ρύθμισης δημιουργείται, μεταξύ άλλων, σειρά ζητημάτων σε ό,τι αφορά την εκδίκαση υποθέσεων, αναφορικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας την περίοδο 1941 - 1944.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των κατοχικών  αποζημιώσεων, τέθηκε καθαρά ζήτημα, σε σχέση με την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων, όπως π.χ. για την αγωγή και την αντίστοιχη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις οικογένειες των θυμάτων του Δομένικου Δήμου Ελασσόνας, αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων υποθέσεων σε όλη την Επικράτεια.

Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση φαίνεται να συνιστά μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για την πλειονότητα των πολιτών.

Δεδομένου ότι οι οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα  κατοχής,  μετά την ανωτέρω ρύθμιση, στερούνται οριστικά της δυνατότητας να ασκήσουν τις αγωγές τους, καθώς τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν για δικαστικό ένσημο είναι υπέρογκα, ενώ η στέρηση αυτής της δυνατότητάς τους ελέγχεται και ηθικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:   

1.    Αν κρίνει σκόπιμο να βρει απέναντί του σχεδόν ολόκληρη τη νομική κοινότητα της χώρας, για ένα ζήτημα το οποίο έχει ξεκάθαρα αντισυνταγματικές διαστάσεις και συνιστά νομοθέτηση «για τους λίγους έναντι των πολλών»;

2.    Αν είναι διατεθειμένος να προβεί σε τροποποίηση/κατάργηση του άρθρ. 42, του ν. 4640/2019 που προβλέπει την επιβολή αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι οικογένειες των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, τη δυνατότητα άσκηση αγωγών, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, που αυτή συνεπάγεται;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη

Ν. Λάρισας