Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ανατολική Θεσσαλία.

Αναλυτικά: ​

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, υποδομές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο υδροδότησης, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας στην ανατολική Θεσσαλία στους Δήμους Αγιάς Λάρισας και Ζαγοράς- Μουρεσίου Μαγνησίας.

Οι συγκεκριμένες καταστροφές επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά πως ο λαός της περιοχής (όπως και άλλως περιοχών της χώρας, στην Εύβοια και αλλού) έχει απέναντι του ένα κράτος εχθρικό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του και αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών.

Έτσι στα χωριά του Πηλίου σπίτια και αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες, οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε οικισμούς στο Νότιο Πήλιο, ενώ υπήρξαν καταστροφές σε βασικές υποδομές στο κεραμίδι, καμάρι και Βένετο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Βασικές υποδομές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (κυρίως στον δρόμο Ζαγοράς- Πουρίου) υπέστησαν ζημιές λόγω υπερχειλίσεων χειμάρρων, πλημμυρών στο οδικό δίκτυο και κατολισθήσεων.

Αντίστοιχα στο Δήμο Αγιάς ζημιές υπέστησαν 70 σπίτια και 6 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως και καταστήματα εστίασης. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε μεγάλο μέρος του παραλιακού οδικού δικτύου και στην αγροτική οδοποιία.

Οι ευθύνες όλως των κυβερνήσεων, τις περιφέρειας, των δήμων αλλά και της Ε.Ε. είναι τεράστιες. Με τις πολιτικές τους αφήνουν ανοχύρωτο το λαό απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, όπως και γενικότερα έργα υποδομών είναι μη επιλέξιμα στη λογική του “κόστους – οφέλους” με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε τι ενέργειες θα προβούν: 

- Ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι καταστροφές των ζημιών και να δοθεί άμεσα αποζημίωση για τις πραγματικές ζημιές και για το σύνολο των καταστροφών στο 100% των πληγέντων.

- Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα οδικά δίκτυα, γεφύρια, στους αγροτικούς δρόμους, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

- Για να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής (έργα διάνοιξης, διευθέτησης χειμάρρων και ρεμάτων, αντιδιαβρωτικά έργα κ.α.) με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.