Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στην Π.Ε. Λάρισας και Π.Ε. Τρικάλων.

Αναλυτικά:

Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί με επίκεντρο τις περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές σε χωριά των δυο Δήμων, άλλα και σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας της Π.Ε. Τρικάλων.

Συγκεκριμένα στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι που επλήγησαν περισσότερο, η πλειοψηφία των κατοικιών έχουν υποστεί καταστροφές.

Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ μικρότερης έκτασης ζημίες έχουν υποστεί οι κατοικίες στα χωριά Δαμασούλι, Αμούρι, Πραιτώρι, Μαγούλα, Βλαχογιάννη, Δομένικο, του Δήμου Ελασσόνας.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Φαρκαδόνα το Ζάρκο το Γριζάνο της Π.Ε. Τρικάλων, ενώ καταστροφές σημειωθήκαν και σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων (Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα, Αμυγδαλέα).

Ζημίες έχουν υποστεί γέφυρες (π.χ. Δαμάσι- Μεσοχωρι κ.α.), το οδικό δίκτυο, αλλά και σχολικές μονάδες με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Δαμασίου όπου το σχολείο (έτος κατασκευής 1938) κρίθηκε κατεδαφιστέο. Επιπλέον καταστροφές υπέστησαν και υποδομέςδιαφόρωνεπιχειρήσεων της περιοχής και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες κ.α.

Όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης εκτίμηση –καταγραφή όλων των ζημιών και καταστροφών και με δεδομένο πως η σεισμική ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι πληγέντες κάτοικοι,αναδεικνύουν μια σειρά υπαρκτών άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που θα συνεχίσουν να υφίστανται και το επόμενο διάστημα παρά τις οποίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων.

Και αυτό διότι τα μέτρα στήριξης των σεισμοπλήκτων οικογενειών που ανακοινωθήκαν, δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την πλήρη αποζημίωση των ζημιών και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή όσο αυτό είναι δυνατό.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει:

•    Για να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημίες, το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί χωρίς ορούς και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.

Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια.Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.

•    Για τη σίτιση,στέγασηκαι περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων από όλα τα χωριά των δυο νομών με ευθύνη κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας.

•    Για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι όλων των κτιρίων, με διάθεση του απαραίτητου προσωπικού. Να ελεγχθούν όλα τα σχολειά της περιοχής και όλες οι δημόσιες δομές.

•    Για τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του ΔημόσιουΤομέα και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια.

•    Για άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα των Κ.Υ. Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών και παρουσία κινητών μονάδων στα σεισμόπληκτα χωριά.

•    Για αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 όλων των πληγέντων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότηση τους από το κράτος.

•    Για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρηση τους.

•    Για έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και της περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες στους δήμους και την περιφέρεια.