Στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στον Κουτσόχερο μεταφέρθηκαν σήμερα το απόγευμα οι 390 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι παρέμειναν επί 15νθημερο στον περίβολο του πρώην εργοστασίου ΡΟΚΑ λίγο έξω από την Λάρισα, σε προσωρινό καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί εκεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας προκειμένου να φιλοξενηθούν.

Ορισμένοι από τους διαμένοντες στην ΡΟΚΑ-κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες οι οποίοι μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δημοσιοποιήσει και σχετική επιστολή - είχαν αρνηθεί την μετακίνηση τους στον στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο όταν η δομή εκεί άρχισε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα η άρνηση τους να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις αρχές και κυρίως για τον δήμο Λαρισαίων. Ο ίδιος ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης είχε από την αρχή καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας δυο δομών εντός των ορίων του δήμου.

Δια της διαδικασίας της πειθούς και καθώς οι δομές που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του στρατού, είναι πλέον πιο οργανωμένες σε όλα τα επίπεδα, οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες αλλά παρέχεται και η δυνατότητα σε όσους διαμένουν σε αυτές, να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαδικαστικές ενέργειες σχετικές με την παραμονή τους στην χώρα.

Εν τέλει και οι 390 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σήμερα το απόγευμα από τις 3 μμ μέχρι και τις 6 μμ περίπου, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ υπό την επίβλεψη του στρατού και παρουσία της αστυνομίας αλλά και εκπροσώπων του δήμου και της Περιφέρειας στο Κουτσόχερο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Έτσι έκλεισε το «κεφάλαιο» του προσωρινού καταυλισμού στην ΡΟΚΑ, και πλέον το σύνολο των φιλοξενουμένων αυτή τη στιγμή στο Κουτσόχερο φθάνει τους 1393.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης έχει καταστήσει σαφές με δηλώσεις του, ότι οι φιλοξενούμενοι στον εν λόγω καταυλισμό δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 2000.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει και κλιμάκιο της Υπάτης Αρμοστείας στο Κουτσόχερο ενώ ο δήμος Λαρισαίων θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των εθελοντικών φορέων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στον προσωρινό καταυλισμό της ΡΟΚΑ, προκειμένου εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν την προσφορά υπηρεσιών και στο Κουτσόχερο ανάλογα με τις ανάγκες που θα ανακύψουν εκεί.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της Μάνδρας

Στο μεταξύ, η ανησυχία των κατοίκων της παρακείμενης Μάνδρας, για την καθημερινή συμβίωση τους με τους φιλοξενούμενους αλλοδαπούς, παραμένει έντονη. Χαρακτηριστικές, προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάνδρας, Κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τις τοπικές αρχές να λάβουν αποφάσεις που θα εγγυηθούν την ασφάλεια, τόσο των κατοίκων του οικισμού όσο και των προσφύγων.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «η συνείδηση των κατοίκων της Μάνδρας , αλλά και η προσφυγική καταγωγή αρκετών από εμάς, μας υπαγορεύει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ανθρώπους κατατρεγμένους, οικογένειες και μικρά παιδιά. Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορούν να μας εκφράζουν, ακραίες τοποθετήσεις και αντιλήψεις. Την ίδια ώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε το βαθύτατο προβληματισμό και την ανησυχία των κατοίκων του χωριού μας, για τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή από τη λειτουργία ενός μεγάλου χώρου φιλοξενίας προσφύγων. Θεωρούμε επιβεβλημένη την λήψη αποφάσεων απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές, που θα διασφαλίζουν με κάθε τρόπο την ασφάλεια του χώρου, τόσο για τους εντός του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου, όσο και για τους κατοίκους της Μάνδρας.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ