Τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες για θέσεις εργασίας αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στη Σουηδία είχαν Λαρισαίοι και όχι μόνο σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Εκπρόσωποι του Φορέα Απασχόλησης της σκανδιναβικής χώρας βρέθηκαν στη Λάρισα αναζητώντας εργαζόμενους για διάφορες ειδικότητες, ενώ μαζί τους ήταν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων για τον ίδιο λόγο, με την ενημερωτική εκδήλωση να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του δικτύου Εures, μέλος του οποίου αποτελεί και ΟΑΕΔ.
Οι εκπρόσωποι του σουηδικού φορέα ήρθαν αναζητώντας εργαζόμενους για συγκεκριμένες θέσεις: για δασκάλους δημοτικού, νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να απασχοληθούν σε μονάδες απεξάρτησης αλλά και γηριατρικής, φανοποιούς, καθώς και μάγειρες και σεφ.

«Έχουμε βέβαια και στη Σουηδία τέτοιους εργαζόμενους αλλά σίγουρα δεν αρκούν. Γι αυτό και είμαστε εδώ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του σουηδικού Φορέα Απασχόλης, Τόμας Χέρμενσον, μιλώντας στην κάμερα της «Θ.Τ.». Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η σουηδική νομοθεσία ούτε εξαιρέσεις κάνει ούτε διακρίσεις, και μάλιστα υπογράμμισε ότι εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα.
Όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές; Ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού είναι περίπου 2,5 χιλιάδες ευρώ προ φόρων, λεφτά όπως ανέφερε ο κ. Χέρμενσον που αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόστους διαβίωσης στη Σουηδία. Άλλωστε όπως διευκρίνισε, στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτατος μισθός. Όλα καθορίζονται από συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που υπογράφονται ανάμεσα σε εργοδότες και εργατικά σωματεία και συνδικάτα.
Τέλος, όπως ανέφερε και η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, κα Όλγα Τσούρβα, η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ ο οποίος είναι μέλος του δικτύου Eures, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να στείλουν για όποια θέση τους ενδιαφέρει το βιογραφικό τους.

Χρυσόστομος Τρίμμης (thessaliatv.gr)