Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη περίοδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Bordeaux της Γαλλίας με θέμα "Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την συμπερίληψη των Ρομά στην τοπική Αυτοδιοίκηση". Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου "Εκπαίδευση Ενηλίκων και Κοινωνική Ένταξη: μία θεμελιώδης σχέση" με την υποστήριξη του προγράμματος ERASMUS+ KA1 που συντονίζει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στόχος του προγράμματος ήταν να να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των συμμετεχόντων έτσι ώστε να αναγνωρίζουν ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι αποκλεισμού των Ρομα, να μάθουν πώς να αξιολογούν τις ανάγκες των κοινοτήτων τους και να μπορούν να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές προκειμένου να τις ικανοποιήσουν. Επίσης, να αναπτύξουν δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για το γενικό πληθυσμό που θα οδηγήσουν σε μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία. 

Στην αποστολή συμμετείχε εντεκαμελής ομάδα από στελέχη του Δήμου και εκπροσώπους φορέων της πόλης: ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Δημήτρης .Δεληγιάννης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Γκόβαρης ο κ. Ν. Πουτσιάκας από τις κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Στ. Βλάνδος Διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου, τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας Βάσω Δοβλατανιώτη και Βίκυ Λάμπρου, οι παιδαγωγοί των δημοτικών ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων Χρ. Παππά και Αθανασία Γκούνη, η φιλόλογος Ιωάννα Γιαννακοπούλου, ο διαμεσολαβητής του Κέντρου Κοινότητας Ρομά κ. Ν. Παϊτέρης και ο κ. Δ.Πατρώνας μέλος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα της ζωής των Ρομά της Γαλλίας και με δράσεις που στοχεύουν στην συμπερίληψή τους. Συναντήθηκαν με στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δήμαρχο του Begles, και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και στέγασης του μητροπολιτικού Δήμου του Bordeaux, με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης του Bordeaux, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων και των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ επισκέφτηκαν και έναν καταυλισμό οικονομικών μεταναστών Ρομά. Συζητήθηκαν αποτελεσματικές στρατηγικές, για την αντιμετώπιση των στερεότυπων απέναντι στους Ρομά και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, ενώ αξιολογήθηκαν και παρεμβάσεις σε τομείς όπως η υγεία, η στέγαση, η εκπαίδευση και η απασχόληση. 

Να σημειωθεί ότι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτός από την Ελλάδα  και τη Γαλλία συμμετείχαν ομάδες έργου από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία.