Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττας Μπασδέκη για την καταβολή στους δικηγόρους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ λόγω αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων από 13.3.2020:

Αναλυτικά η επιστολή:

"Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Με την παρούσα λαμβάνω την τιμή να Σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800,00 ευρώ του Μαϊου 2020, την οποία υποσχεθήκατε, εξαγγέλλοντας από τους βήματος της Βουλής των Ελλήνων ότι θα καταβάλετε στους δικηγόρους, ως επαγγελματική τάξη που επλήγη και εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία του COVID 19.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με κυβερνητική εντολή στις 13-3-2020 τα Δικαστήρια της χώρας ανέστειλαν την λειτουργία τους.

Στη συνέχεια ανέστειλαν την λειτουργία τους τα Υποθηκοφυλακεία, τα Κτηματολογικά γραφεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, αποκλείοντάς μας από κάθε είδους εργασία και εν τέλει επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών που κατέστησε αδύνατη την προσωπική επαφή των εντολέων με τους δικηγόρους .

Όλα τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματική αναστολή όλων των δικηγορικών εργασιών και την έλλειψη εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή.

κ. Πρωθυπουργέ

Παρά τις αρχικές Σας εξαγγελίες περί καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού  των 800€ για το χρονικό διάστημα από 15-3 έως 30-4 και στους δικηγόρους εν τούτοις αναδιπλώσατε την υπόσχεσή σας και απαξιωτικά δρομολογήθηκε η περίφημη «τηλεκατάρτιση»- Voucher.

Μετά τις δικαιολογημένα έντονες διαμαρτυρίες μας περί του ανέφικτου εφαρμογής του προγράμματος και προς τιμήν Σας αποσύρατε αυτόν τον τραγικό τρόπο αποζημίωσης με την απευθείας καταβολή του ποσού των 600,00 ευρώ προς όλους τους επιστήμονες.

Παρόλα αυτά όμως δεν τηρήθηκε έως και σήμερα η μετέπειτα από 2-4-2020 προσωπική Σας δέσμευση περί καταβολής προς τους Δικηγόρους της ειδικής αποζημίωσης των 800€ για τον μήνα Μάϊο. 

κ. Πρόεδρε

Είναι εμφανές ότι η κανονικότητα άρχισε να επανέρχεται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας αλλά όχι για τους Δικηγόρους. Οι γραμματείες των Δικαστηρίων από την 19η Μαϊου υπολειτουργούν, το ίδιο και τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία αλλά δυστυχώς με τεράστια προβλήματα που καθιστούν την επιστροφή στην ομαλότητα της εργασίας μας επίπονη και χρονοβόρα, ενώ ο φυσικός μας χώρος που είναι οι δικαστικές αίθουσες δεν λειτουργούν ακόμη, είναι δε άγνωστο πότε ακριβώς και πώς θα επαναλειτουργήσουν.

Το Δικηγορικό σώμα την τελευταία δεκαετία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με πλήθος μνημονιακών και όχι μόνο νόμων –επιβολή ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβολή φόρου και πολλές άλλες επιβαρύνσεις- οι οποίες έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την πλειοψηφία των δικηγόρων. Δυστυχώς στο ήδη δυσμενές κλίμα προστέθηκαν και οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που επέφερε η πανδημία και η αναγκαστική παύση λειτουργίας Δικαστηρίων και γραφείων.

κ. Πρόεδρε

Απευθυνόμενη στο πρόσωπό Σας μεταφέρω την αγωνία των συναδέλφων μου οι οποίοι είναι αντιμέτωποι τόσο με την παντελή έλλειψη εισοδήματος και την πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις όσο και με την διαρκή απαξίωσή τους από τις συνεχείς κυβερνητικές υπαναχωρήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι Δικηγόροι δεν επαιτούμε. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση με τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας αφού για διάστημα πλέον των δύο μηνών παύσης λειτουργίας των Δικαστηρίων και των γραφείων μας λάβαμε ως στήριξη από την Πολιτεία μόνο το ποσό των 600€.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ παρακαλώ όπως επιληφθείτε άμεσα του αιτήματός μας και τηρηθεί η προσωπική Σας δέσμευση για την αναγκαία στήριξη των δικηγόρων με την έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του μηνός Μαϊου 2020 και στους Δικηγόρους."