Ημέρα γιορτής η Κυριακή 23 Οκτωβρίου για την πόλη της Λάρισας, καθώς συμπληρώνονται 72 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Γέμισε με μηνύματα ενότητας η αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, στην πανηγυρική συνεδρίασή του για την επέτειο, με ομιλίες τόσο από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τους εκπροσώπους παρατάξεων,  αλλά και με τις τοποθετήσεις ανθρώπων που πήραν μέρος στον αντιστασιακό αγώνα, οι οποίοι, συγκινησιακά φορτισμένοι, από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες  του αγώνα για τη λεφτεριά «από τη βάρβαρη και φασιστική λαίλαπα του 1941 – 1944».

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε πως η Λάρισα με έγγραφό της προς το υπουργείο Πολιτισμού κάνει γνωστό πως πρόκειται να διεκδικήσει όλα εκείνα τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εκλάπησαν κατά τη γερμανική κατοχή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καλογιάννης, υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς, το οποίο ζήτησε ο γερμανός διοικητής με το που βρέθηκε στη Λάρισα, ένα βιβλίο που εικάζεται πως είναι η βίβλος του Γουτεμβέργιου,  αρχαία και βυζαντινά νομίσματα. Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως έγιναν κλοπές και υπέστησαν καταστροφές οι συναγωγές και το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης, τονίζοντας ότι είναι χρέος της δημοτικής αρχής να αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνοδεία της Φιλαρμονικής, σχολεία παρήλασαν μέχρι το Ηρώο στο Φρούριο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

postlarissa.gr