Σε ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να αποδείξει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να μειώνονται. Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Σε Ιδιωτικές κλινικές και σε κέντρα αποκατάστασης της περιοχής μας όλο και μεγαλώνει τόσο ο αριθμός των εργαζομένων που νοσεί όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύεται. Συγχρόνως η ανεπάρκεια ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία σε κρίσιμους χώρους, αλλά και η απουσία κρατικών υπηρεσιών προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στον λαό και την εργατική τάξη.

Τη στιγμή μάλιστα που είναι κοινό μυστικό ότι σε χώρους δουλειάς, κάτω από την τρομοκρατία της εργοδοσίας υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων, καταπατούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο βωμό του κέρδους των ομίλων. Η εγκληματική πολιτική που μας έχει οδηγήσει ως εδώ συνεχίζεται και η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της, δεν ακούει και δεν υλοποιεί έστω και τώρα τις δίκαιες και αναγκαίες διεκδικήσεις των υγειονομικών.

Η πόλη της Λάρισας βάσει και των στοιχείων που δίνονται στην δημοσιότητα από τους ειδικούς είναι από τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, και για αυτό τον λόγο χρειάζονται άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων πριν φτάσουμε στο σημείο που έχουν φτάσει άλλες περιοχές , όπως της Δυτικής Αττικής.

Οι προτροπές της κυβέρνησης στους εργοδότες για να πραγματοποιήσουν τεστ στους εργαζόμενους δεν αρκούν, ούτε τα rapid τεστ που πραγματοποιούνται στους διάφορες γεωγραφικές περιοχές του Νομού μας είναι η λύση.

Εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους εργασίας, να στελεχωθούν και να αυξηθούν τα κρατικά κλιμάκια που υπάρχουν για τους ελέγχους.

Εδώ και τώρα να αναλάβει την ευθύνη της η κυβέρνηση και να απαντήσει γιατί δεν κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους για το αν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Γιατί δεν κάνει μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς ενώ είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων κάτω από την πίεση της εργοδοσίας.

Γιατί δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για το αν τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε :

•    Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

•    Να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικά και επαναλαμβανόμενα  τεστ στους χώρους δουλειάς.

•    Να συγκροτηθούν μεικτές υγειονομικές επιτροπές ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

•     Να ενταθούν οι έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς με άμεση ενίσχυση τους από προσωπικό και εξοπλισμό.

•    Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους εργαζόμενους.

•    Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας

•    Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.