Οι Καλαρρύτες, αυτός ο ξεχωριστός τόπος με την απαράμιλλη ομορφιά, την ένδοξη ιστορία, με τους περιώνυμους αργυροτεχνίτες και αγιογράφους, με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του συνεχίζει να γοητεύει και να αποτελεί πηγή έμπνευσης.
Με σεβασμό σε όλα τα παραπάνω, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών "Οι Καλαρρύτες", στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει εσπερίδα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στις 6μ.μ. στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με θέμα: «Καλαρρύτες: Ιστορία, Τέχνη, Πολιτισμός, Έμπνευση».
Η εσπερίδα έχει ως στόχο, το ευρύ κοινό της Λάρισας να γνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο και που με περίσσια αγάπη ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών στέκει ως θεματοφύλακας τους εδώ και 40 χρόνια.
Στην εσπερίδα θα μιλήσουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί.
Ομιλητές:
Μαίρη Ζάγκλη-Μπόζιου ΕΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Καλαρρύτες: Ιστορική Αναδρομή»
Απόστολος Κατσίκης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία και οι περιώνυμοι τεχνίτες του ασημιού»
Δημήτριος Καλούσιος Θεολόγος, Φιλόλογος,  Ιστορικός Ερευνητής
«Καλαρρυτινοί Αγιογράφοι»
Ελένη Δημητρίου Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής- Διευθύντρια 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας
«Ο Κύκλος της Ζωής στους Καλαρρύτες»
Αικατερίνη Ζάγκλη Κοινωνική Ανθρωπολόγος- Ιστορικός, Ειδική Παιδαγωγός
«Προίκα και Κυκλοφορία των Αγαθών στην Ορεινή Κοινότητα των Καλαρρυτών τον 19ο αιώνα»
Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Φανή Καλοκαιρινού Αρχαιολόγος, Λαογράφος, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Στον χώρο του Μουσείου θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα καλαρρυτινής αργυροτεχνίας από τον καλαρρυτινής καταγωγής χρυσοχόο, τεχνίτη και εκπαιδευτικό Αργυροχρυσοχοΐας Χρήστο Τσουμάγκα.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση (μπουφές) με παραδοσιακά εδέσματα των Καλαρρυτών καθώς και μουσική-τραγούδια από τη δημοτική παράδοση των Καλαρρυτών.
Είσοδος ελεύθερη.