Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Cult Storymakers” με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, την ευγενική χορηγία του Ομίλου Animus και σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους “i write” και  “Πάραλος”, διοργανώνει εκδήλωση ανακούφισης - ενημέρωσης των περιθαλπόντων, συζυγών, παιδιών αλλά και εγγονών των ανθρώπων που ζουν με άνοια, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λάρισας και της Λάρισας «Η Πόλη που Μαθαίνει».

Η εκδήλωση είναι βασισμένη σε μια ιδέα της Λαρισαίας Κτηνιάτρου/Συγγραφέως  κα  Έπης Μίχη-Ζέγγου και θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 18:00.

Απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και παππούδες και αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος που υλοποιεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας «έλα στο μάθημα με την οικογένεια».

Θα παρουσιαστεί το παιδικό βιβλίο «Ποιος είμαι εγώ παππού;» των Πετρίνας Μαργαριτίδου, Κωνσταντίνας Καραγκιόζη, Ευδοκίας Νικολαΐδου από τις εκδόσεις “i write”, το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα του ομώνυμου βιωματικού σεμιναρίου σε εγγόνια ασθενών με άνοια μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών.

Το βιωματικό εργαστήρι «Ποιος είμαι εγώ, παππού;» απέσπασε το 2ο Παγκόσμιο Βραβείο σε διαγωνισμό της Alzheimer Disease International (ADI), που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια του 29ου Παγκόσμιου Συνεδρίου το 2014.

Το ως άνω βιβλίο παράλληλα λειτουργεί ως συμπλήρωμα/απάντηση στο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ» της κ. Έπης Μίχη - Ζέγγου και του project  «Πως γίνεται να ξεχάσεις κάποιον που αγαπάς τόσο πολύ; Είναι ποτέ δυνατόν;» που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών» και παρουσιάστηκε στα περιθώρια του συνεδρίου Summer School  “Λάρισα 2018 – 1ο Θερινό Σχολείο” για τις Πόλεις που Μαθαίνουν από το Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Η κτηνίατρος/συγγραφέας κα Έπη Μίχη-Ζέγγου  θα εξηγήσει στο κοινό τη σύνδεση των δύο βιβλίων «Ποιος είμαι εγώ παππού;» και «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ».

Θα ακολουθήσει, ειδικά σχεδιασμένο για την εκδήλωση, θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά και παππούδες. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη και παράλληλα στη διαχείριση συναισθημάτων σε περιπτώσεις δυσχερούς επικοινωνίας. Τον σχεδιασμό και την εμψύχωση του προγράμματος έχει η θεατρολόγος Αγλαΐα Νάκα σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία της κα Μάγδας Τσολάκη, Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer «20 έξυπνες ιδέες για να προφυλαχτούμε από την άνοια». Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με το κοινό.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κα Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Με την εκδήλωση αυτή προσβλέπουμε στην καλύτερη ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την ασθένεια και επιπλέον στην μεταφορά γνώσης σε παιδιά με απλό-πλην επιστημονικό-τρόπο για τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παράλληλα, διερευνώνται  τα συναισθήματα που προκαλεί η ασθένεια σε μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζονται τρόποι βελτίωσης της καθημερινότητας στο περιβάλλον του ασθενή και των ανθρώπων που ζουν μαζί του και τον αγαπούν.

Το βιβλίο «Ποιος είμαι εγώ παππού»

Το παιδικό παραμύθι αποτέλεσε προϊόν του ομώνυμου βιωματικού σεμιναρίου σε εγγόνια ασθενών με άνοια –παιδικής και εφηβικής ηλικίας- και γενικότερα σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών.

Πολλές από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν αυτούσιες, στο βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εξηγούν την Αλτσχάιμερ σε άλλα παιδιά, με τα δικά τους λόγια, σκέψεις και εικόνες, κάτι το οποίο αποτελεί την πρωτοτυπία του εν λόγω βιβλίου.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν αναμνήσεις με τον παππού και τη γιαγιά. Είναι εκείνα τα πρόσωπα που διαδραματίζουν, μαζί με τους γονείς, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Πρόκειται για μια σχέση αγάπης και φροντίδας.

Τι γίνεται, όμως, όταν το πρόσωπο αυτό αρχίζει και ξεχνάει; Όταν δεν θυμάται το όνομα από το αγαπημένο του εγγόνι; Όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι και ο παππούς ή η γιαγιά από πρόσωπο φροντίδας, γίνεται το πρόσωπο που χρειάζεται φροντίδα; Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με διάφορους τρόπους.

Ίσως να νιώθουν μπερδεμένα με ό,τι φαντάζει στα μάτια τους παράξενο και ανεξήγητο. Η στάση των παιδιών απέναντι στα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να αλλάξει μέσα από διάφορες παρεμβάσεις, οι οποίες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα συμπτώματα, την αιτιολογία και την πορεία της νόσου.