Το 2018 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη λειτουργία του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940- 1949. Με αφορμή αυτό η Διοικούσα Επιτροπή και το Δ. Σ. του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου αποφάσισαν την διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων μέσα στην ερχόμενη χρονιά για να γιορταστεί η επέτειος.  
Βασικός στόχος του Μουσείου είναι από την ίδρυσή του η διάδοση της ιστορικής αλήθειας και η εξαγωγή συμπερασμάτων από  τη θρυλική δεκαετία του 1940 με τις δυο ένοπλες αναμετρήσεις:  τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, μέσα από την ηρωική δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) καθώς  και μιας από τις κορυφαίες  ταξικές συγκρούσεις στη  χώρα μας, την εποποιία του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 
Το Μουσείο λειτουργεί με εκθεσιακούς χώρους, εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων που στεγάζονται στην οικία- κληροδότημα του Αθανασίου Χαμαϊδή στα Αμπελάκια Ν. Λάρισας, η οποία λειτούργησε κατά την Κατοχή ως παράνομο τυπογραφείο του Ε.Α.Μ.- Ε.Λ.Α.Σ.
Το Μουσείο έχει ως σκοπό την μελέτη, τη διάσωση, προβολή και διάδοση της πραγματικής Ιστορίας της περιόδου 1940- 49 (Εαμική Εθνική Αντίσταση και Εμφύλιος Πόλεμος- Δ.Σ.Ε.), αλλά και περιόδων που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν την κεντρική αυτή περίοδο, στο βαθμό που αυτές επηρέασαν ή επηρεάστηκαν από τα γεγονότα της περιόδου 1940- 49 (π.χ. Μεταξική δικτατορία, μετεμφυλιακό καθεστώς, δικτατορία 1967-74 κ.α.) και στο βαθμό που συντελεστές της περιόδου 1940- 49 ενεπλάκησαν στα γεγονότα πριν και μετά.
Κατά προτεραιότητα, παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της περιοχής Κισσάβου – Κάτω Ολύμπου, του ευρύτερου χώρου της Λάρισας, της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα.
Για την επίτευξη των στόχων του, το Μουσείο έχει συλλέξει και εξακολουθεί να δέχεται και να εκθέτει συλλογή βιβλίων, εντύπων, φωτογραφιών, εγγράφων, ειδών ένδυσης και άλλων αντικειμένων που τεκμηριώνουν την Ιστορία της εποχής. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον Τύπο της περιόδου, αφού η οικία Χαμαϊδή χρησίμευσε ως παράνομο τυπογραφείο του Ε.Α.Μ. της περιοχής Κισάβου- Κάτω Ολύμπου. 
Η Διοικούσα Επιτροπή και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων με κοινωνικό, ιστορικό περιεχόμενο αξιοποιώντας και την πολιτιστική μας κληρονομιά, σχετικών με  την περίοδο αυτή. Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με φορείς που έχουν συναφείς σκοπούς. Επί πλέον, σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς αντιφασιστικής- αντιστασιακής δράσης, ή φορείς Ειρήνης. Ήδη έχουν επισκεφτεί και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο επιτροπές από το εξωτερικό, φιλοξενούμενες ελληνικών και τοπικών φορέων. Αντίστοιχα, μπορεί να συμμετέχει σε ομοειδείς εκδηλώσεις στην Ελλάδα ή αλλού, με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του.
 Το Μουσείο επιδιώκει τη συνεργασία με κάθε εκπαιδευτικό φορέα όλων των βαθμίδων (δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., επαγγελματικές σχολές κάθε τύπου κ.α.), για την επίτευξη του ιδιαίτερου στόχου, που είναι να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία του λαϊκού κινήματος, μέσα από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, με εκπαιδευτικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό. Ενημερώνει τα σχολεία για το πρόγραμμα λειτουργίας του στην αρχή της χρονιάς, ώστε να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους έγκαιρα. Ήδη έχουν ξεναγηθεί στο Μουσείο πολλά σχολεία από την περιοχή μας αλλά και από άλλες περιοχές, κατά την επίσκεψή τους στα Αμπελάκια.
Επίσης έχει διαθέσει υλικό σε άλλα αντίστοιχα Μουσεία ή φορείς, σε μελετητές αλλά και σε εργαζόμενους, ένεργους, νέους – νέες που θέλουν να μελετήσουν ή να μάθουν για την περίοδο αυτή. Για την ευρύτερη διάδοση των στόχων του, δημοσιεύει άρθρα και θα δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, ώστε να δημοσιοποιούνται οι δραστηριότητές του.
Έχει γίνει αρκετές φορές παρουσίαση έργων αντιστασιακών καλλιτεχνών, εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών και αφιερώματα στο συνολικό καλλιτεχνικό τους έργο.
 Επίσης, παρουσίαση βιβλίων από αντιστασιακούς ή νεότερους συγγραφείς, (απομνημονευμάτων, ιστορικών έργων, λογοτεχνίας κ.α.) και αφιερώματα στο έργο συγγραφέων που ασχολήθηκαν με την περίοδο αυτή.   
Διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία έκθεση- Αφιέρωμα στο ρόλο των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και το Δ.Σ.Ε. την οποία επισκέφτηκαν γυναικείες και άλλες οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Εν όψει της επετειακής χρονιάς, θα διοργανωθούν από τη Δ. Ε. και τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου μια σειρά από εκδηλώσεις οι οποίες θα κινούνται στους σκοπούς του Μουσείου.   οι εκδηλώσεις που θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στα ιδανικά των αγωνιστών και στους ευρύτερους στόχους του κινήματος της Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε., που σηματοδοτεί σα φάρος για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.