Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) επισημαίνονται τα εξής:

"Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση να ομολογεί ότι «ήδη ζορίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας»  είναι απόδειξη ότι ο χρόνος που κερδήθηκε χάρη στο λαό μας, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για μία ακόμη φορά προλειαίνουν το έδαφος για μετατροπή του ΕΣΥ  σε σύστημα μιας νόσου. Οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό είναι τεράστιες.

Εν μέσω του δευτέρου κύματος της πανδημίας η ανακίνηση του θέματος εφημέρευσης, που ως γνωστόν είχε τύχει ευρείας συζήτησης και διαβούλευσης με εμπλοκή όλων των φορέων κατά το παρελθόν και είχε επιλυθείμε την πρωταγωνιστική δράση της ΕΙΝΚΥΛ και των εργαζομένων του ΓΝΛ, είναι απαράδεκτη.                                                                      

Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) καταγγέλλει: 

1.    την επιδίωξη  της Κυβέρνησης και της 5ηςΥΠΕ, να αλλάξει  σε συνεργασία με το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο το εφημεριακό καθεστώς των Νοσοκομείων της Λάρισας, με επιβάρυνση και περαιτέρω υποβάθμιση του ακραία και επικίνδυνα υποστελεχωμένουΓΝΛ. O πραγματικός τους στόχος είναι όπως είχε ανακοινώσει το Φλεβάρη του 2020  ο Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στη Λάρισα  η μετατροπή του ΠΓΝΛ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την εφαρμογή ΣΔΙΤ και του ΓΝΛ σε εφημεριακό κέντρο.

Την στιγμή που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι κέντρο αναφοράς για τηνCOVID-19 και δίνουντην μάχη μαζί με το ΓΝΛ, το οποίο έχει ήδη αναχθεί σε κέντρο νοσηλείας νοσούντων από COVID-19, χωρίς να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις(πχ θαλάμους αρνητικής πίεσης), βγάζουν από τη μάχη το Πανεπιστημιακό για να εξασφαλίσουν κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας.                                                                   

2.    Την προσπάθεια παραπλάνησης και εφησυχασμού των εργαζομένων του ΓΝΛ και της κοινής γνώμης, ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής της αναλογίας εφημέρευσης, την ίδια στιγμή μάλιστα που δραστήρια προωθούνται ενέργειες για την υλοποίηση της.

3.    Την πέραν κάθε υπηρεσιακής λογικής αυθαίρετη, με επιλεκτικά και μεροληπτικά κριτήρια προσπάθεια από μέρους της 5ηςΥΠΕ συγκρότησης ενδεκαμελούς επιτροπής για το εφημεριακό με προδιαγραμμένο  αποτέλεσμα.

Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ μετά από έκτακτη συνεδρίαση ομοφώνως:

•    Καλεί τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ, που έχουν κληθεί να λάβουν μέρος στην συγκρότηση της  ενδεκαμελούς επιτροπής, να μην συμμετάσχουν σε αυτήν και να μην δώσουν θεσμική υπόσταση και επίφαση νομιμότητας στην απροκάλυπτη μεροληψία και αυθαιρεσία,

•    Δηλώνει αδιαπραγμάτευτη άρνηση οποιασδήποτε απόπειρας αλλαγής του τρόπου εφημέρευσης των δύο νοσοκομείων,

•    Καλεί τους εργαζόμενους του ΓΝΛ και τους εργαζομένους του ΠΓΝΛ να εκφράσουν ενεργά της οργή και αγανάκτηση τους με ευρεία και δυναμική αντίδραση και συμμετοχή στις υπό κλιμάκωση κινητοποιήσεις της ΕΙΝΚΥΛ,

•    Καλεί τους ιατρούς μέλη της σε καθημερινή κινητοποίηση και κυλιόμενες ανοικτές συνελεύσεις στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, με πρώτη τη Δευτέρα 21/9 στις 10:00πμ και κλιμάκωση της αντίδρασης με ευρεία συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, 24/09/2020, που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 10:00 πμ στη πύλη του Νοσοκομείου.

•    Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, δημιουργία της νέας πτέρυγας και υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους."