Σε ανακοίνωση της Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) αναφέρονται τα εξής:

"Κατόπιν καταγγελιών μελών του συλλόγου μας, ότι στη δομή«Αρωγή» προσέφεραν και πρόκειται να προσφέρουν και στο επόμενο διάστημα τις υπηρεσίες τους, ιατροί Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με δίωρη απασχόληση, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας σε αυτή την τακτική και θέτουμε τα ακόλουθα θέματα:

1)    Με ποια επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση το ιατρικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας παρέχει υπηρεσίες σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και ταυτόχρονα εργάζεται σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας ή κλινικές με ασθενείς και πληθυσμό υψηλού κινδύνου; Μήπως η τακτική της «ανοσίας της αγέλης», εκ των πραγμάτων έγινε στρατηγική του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας;

Θεωρούμε, ότι στη νεοσύστατη, ως θεραπευτήριο νοσούντων από covid-19, δομή της «Αρωγής»,πρέπει να απασχολείται προσωπικό αποκλειστικά εμπλεκόμενων με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτήν, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης νοσηλευτικής μονάδας βάσει προδιαγραφών.

2)    Δεν τηρούνται ακόμα και οι στοιχειώδεις εργασιακές και οργανωτικές προϋποθέσεις, γεγονός που αποκαλύπτει ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των εκτάκτων εξελίξεων στον νομό. Η 5ηΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας  υπολόγισαν στο φιλότιμο και την πρόσφορα των ιατρών, που για μια ακόμη φορά με αυταπάρνηση στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τις δειγματοληψίες σε όλη τη Θεσσαλία,που έγιναν με συνέπεια από ειδικευόμενους ιατρούς του ΓΝΛ, στους οποίους μάλιστα η ανάθεση της εν λόγω δραστηριότητας έγινε με προφορική εντολή, χωρίς ενημέρωση για το έργο που καλούνται να επιτελέσουν σε γειτονικό νομό και χωρίς εξασφάλιση των στοιχειωδών συνθηκών αξιοπρεπούς εργασίας.

3)    To Υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντί να στελεχώσει με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού την δομή «Αρωγή»,προκήρυξαν θέσεις ιδιωτών ιατρών με 4μήνη σύμβαση. Με αυτές τις εργασιακές συνθήκες και συμβάσεις οι προκηρύξεις αυτές μέχρι στιγμής είναι άγονες.

Πρέπει άμεσα οι δομές του ΕΟΔΥ να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να προκηρυχθούν όλες οι αντίστοιχες κενές θέσεις για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Οποιαδήποτε μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού πρέπει να τηρεί τους επιστημονικούς κανόνες και να μην αποδυναμώνονται δομές του συστήματος, μέσω της διαχείρισης και ανακύκλωσης της ελλιπούς στελέχωσης.

Πρέπει να τηρούνται οι στοιχειώδεις εργασιακές συνθήκες και οι δεδομένοι οργανωτικοί και διοικητικοί κανονισμοί των δημόσιων δομών υγείας.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη στον κεντρικό σχεδιασμό."