Σε ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Λάρισα όσο και γενικότερα στην Θεσσαλία από τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, που χρήζουν νοσηλείας και ενταντικής φροντίδας, επισημαίνουν τα εξής:

Σε λιγότερο από τρεις μέρες από την εμφαντική διάψευση της, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αυτοδιαψεύδεται και καταργεί το σύνολο των κλινών που απέμειναν και τις μετατρέπει σε κλίνες νοσηλείας περιστατικών CoViD-19, καταργώντας τις εφημερίες και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των συμπολιτών μας.

Με το κλείσιμο του Νοσοκομείου για λίγες δεκάδες επιπλέον κλίνες, που αναμένεται να πληρωθούν σε τρεις εφημερίες, αφού τέτοια είναι η προοπτική με βάση τον αριθμό των εισαγωγών, σειρά θα πάρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που κι αυτό σταδιακά θ’ αρχίσει να εκκενώνεται και να μετατρέπεται σε covid νοσοκομείο.

Η δήθεν απόφαση της κυβέρνησης, περί επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας αποδεικνύεται κενό γράμμα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που διαθέτει 2.500 ιδιωτικές κλίνες έναντι μόλις 900 δημοσίων, αφού αντί επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, που θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση επιλέγει να διαλύσει τον δημόσιο τομέα και να υπογράφει λεόντειες κερδοσκοπικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία των λεγόμενων καθαρών μη covid περιστατικών.

Η κατάσταση στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, εξελίσσεται δραματικά και έχει ονοματεπώνυμο. Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας, Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, Διοικήσεις των νοσοκομείων, λοιπός διοικητικός και διαχειριστικός μηχανισμός, και μεγάλες επιχειρήσεις ιδιωτικής υγείας έχουν την αποκλειστική ευθύνη, τόσο για την προηγούμενη διαχείριση, όσο και για την εξέλιξη της και τις τελευταίες αποφάσεις.

Η ΟΕΝΓΕ και οι σύλλογοι νοσοκομειακών γιατρών της πόλης μας, εδώ και οκτώ μήνες επεσήμαναν τους κινδύνους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αποδείχθηκαν αναγκαίες και προφητικές.

Ας μας ακούσουν έστω την ύστατη ώρα για να μην επιβεβαιωθούμε άλλη μια φορά από τις τραγικές εξελίξεις.

  Διεκδικούμε : 

Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά, άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Να μην προχωρήσει το αισχρό σχέδιο κυβέρνησης – ηγεσίας Π.Ι.Σ.

Επείγον έκτακτο σχέδιο διάταξης όλων των δομών και όλου του προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της επιδημίας, υποχρεωτικά και με απόλυτη ευθύνη του κράτους.

Να αξιοποιηθεί και να στελεχωθεί άμεσα κάθε κτιριακή νοσοκομειακή δομή που παραμένει ανενεργή.

Να αναπτυχθούν εκτάκτως δομές περίθαλψης και σε άλλα μη νοσοκομειακά δημόσια κτίρια.

Αναγκαστικές προσλήψεις με τις αποδοχές του δημοσίου, ιατρών του ιδιωτικού Τομέα, κυρίως Παθολόγων, Πνευμονολόγων, Αναισθησιολόγων, Εντατικολόγων, Ιατρούς του Παθολογικού Τομέα με δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της πανδημίας.

Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση 2018 – 2020, χωρίς επιλογή μόνο με γρήγορο έλεγχο τυπικών προσόντων. Να επεκταθεί δηλαδή σε όλες τις ειδικότητες η πρόσφατη διάταξη Κικίλια, που αφορούσε μόνο στους Εντατικολόγους και ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό στις Υ.ΠΕ. και στο Υπουργείο για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Με την ίδια διαδικασία να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άμεσα διαθέσιμοι υγειονομικοί, όπως αποδεικνύεται από τις αιτήσεις για μόνιμες και επικουρικές θέσεις.

Να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, που σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που κάνουν αιτήσεις για μόνιμες θέσεις.

Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη κατάσταση με την ιχνηλάτηση και με τις τηλεφωνικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Πολλά επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλήρης τακτικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες υγείας και πρόνοιας, μεγάλους εργασιακούς χώρους, φιλοξενίας ηλικιωμένων, κλειστές δομές ψυχικής υγείας, σε δομές προσφύγων, σε καταυλισμούς, σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Πλήρης τακτικός έλεγχος με δωρεάν τεστ παντού.