Με δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα του Ρατσισμού, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής: 

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων η 21η Μαρτίου, μα ο αγώνας υπέρ της διαφορετικότητας δεν μπορεί να χωρά σε μια ημέρα, όπως άλλωστε κανένας μεγάλος και ωραίος αγώνας.  

Ο συλλογικός αγώνας των προοδευτικών Ανθρώπων, είναι συνεχής και επίμονος, μέχρι οι διακρίσεις  να καταστούν παρωχημένες και μια «μαύρη σελίδα» της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. 

Στις συνθήκες πανδημίας που μαστίζει τον κόσμο μας, εδώ και ένα χρόνο και περιορίζει την δημόσια και συλλογική έκφραση αντίστασης σε κάθε μορφή ρατσισμού, είναι επιτακτική ανάγκη,  η ημέρα αυτή να αποτελέσει ευκαιρία  σκέψης και προβληματισμού, αλλά και δημόσιας έκφρασης λόγου και συστράτευσης,  εγρήγορσης και αλληλεγγύης, για να απομονωθούν οριστικά οι φωνές του μίσους, της έχθρας και της ντροπής. 

Είναι ανάγκη και χρέος.  

Σε μια εποχή που τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ακραίων εγκληματικών συμπεριφορών απειλούν τη Δημοκρατία σε Ευρώπη, Αμερική, αλλά και στη χώρα μας, οι Δημοκράτες έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να υψώσουμε δημόσια και δυνατά τη φωνή μας και να προβάλλουμε τις αξίες των ιδεών μας.

Οφείλουμε να πούμε ένα ηχηρό ΝΑΙ στη Δημοκρατία, τον Ανθρωπισμό, την ειρηνική συνύπαρξη.

Οφείλουμε να  πούμε ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ στην διαιώνιση και την αναγέννηση κάθε λογής ρατσιστικών μορφωμάτων. 

Οφείλουμε να αποκαλύψουμε όλους όσοι κρύβονται πίσω από τις ακραίες φωνές και κλείνουν πονηρά το μάτι, με εγκληματική ανοχή και πολιτική σκοπιμότητα, σιωπώντας.   

Οφείλουμε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στο ανάχωμα, απέναντι σε όλους όσοι με θράσος και μέσα από σκοτεινά μονοπάτια καλλιεργούν ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες.

Οφείλουμε να δηλώσουμε ΠΑΡΩΝ στη μάχη της καταπολέμησης όλων των στερεοτύπων, υπερασπιζόμενοι Ανθρώπους που στοχοποιούνται και περιθωριοποιούνται λόγων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Σήμερα, στην καρδιά μιας δραματικής συγκυρίας, γιορτάζεται επίσης και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Έγραφε σκωπτικά ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο ποίημά του «Οι Εβραίοι, συμφορά για το λαό», αντιστεκόμενος στη ναζιστική λαίλαπα της εποχής του:

«Αν, όπως διαλαλούν οι αρχηγοί μας στα μεγάφωνά τους/ οι Εβραίοι ευθύνονται για όλες τις κακοτυχίες μας/ και δεδομένου ότι οι αρχηγοί μας είναι πάνσοφοι/ καθώς μας λένε και μας ξαναλένε οι ίδιοι/ τότε είναι ολοφάνερο πως οι συμφορές μας που όλο και πληθαίνουν/ οφείλονται στο πλήθος των Εβραίων, που όλο και λιγοστεύουν…».

Αντίστοιχα, ο ποιητής της εικόνας, Αντρέι Ταρκόφσκι, δηλώνει ότι «η ποίηση είναι μεγάλη αντίσταση».

Αντίσταση σε ό,τι μαυρίζει την ψυχή μας, αντίσταση σε ό,τι στερεί την πολυχρωμία απ’ τον κόσμο μας.

Ίσως τελικά – σκέφτομαι - να μην είναι τυχαίο το «πάντρεμα» σήμερα, μεταξύ της μάχης κατά του ρατσισμού και της ποίησης…

Πόσο όμορφα ταιριάζουν!

Ενώθηκαν στην μάχη για καθετί που δεν σέβεται τον Άνθρωπο !#ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ!»