Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις σοβαρότατες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Λάρισας , αλλά και συγκεκριμένα για τις μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στην  Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ, με αποτέλεσμα να γίνεται ανέφικτηή η ιατρική κάλυψη για το σύνολο των εφημεριών της Κλινικής, πραγματοποίησε η βουλευτής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Ειδικότερα, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Η κατάσταση των νοσοκομείων, χειροτερεύει διαρκώς . Επανειλημμένα έχω αξιοποιήσει όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να επισημάνω τους μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων εξοπλισμού τους. Για μια ακόμη φορά , οι δικαιολογίες περίσσεψαν! Όμως , πλέον τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά .

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), που  αντιμετωπίζει σοβαρότατη έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να γίνεται ανέφικτή η ιατρική κάλυψη για το σύνολο των εφημεριών της Κλινικής.

Μετά από αναπροσαρμογή του προγράμματος εφημεριών, που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, εφαρμόζοντας τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις  εφημέρευσης, καλύπτονται μόνο μέρος των εσωτερικών εφημεριών, με επί τόπου παρουσία είτε ειδικού και ειδικευόμενου, είτε μεμονωμένα ειδικευμένου ή ειδικευόμενου ιατρού. 

Ωστόσο, μετά και τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση του προσωπικού δυναμικού της κλινικής τα επίπεδα για ασφαλή λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ υπάρχουν μέρες που δεν καλύπτονται με επί τόπου παρουσία ιατρού, όπως η 23η /10/2021 

Μετά από δυναμική κινητοποίηση των εργαζόμενων ιατρών, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δύνανται να δώσουν προσωρινή λύση και να εξομαλύνουν τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική.

Ετσι, προτάθηκε η κάλυψη των εσωτερικών εφημεριών είτε με  παρατασιακούς ειδικευόμενους ιατρούς που κατέχουν θέσεις ειδικευόμενου της Κλινικής και υπηρετούν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, είτε με ειδικευόμενους ιατρούς συναφών χειρουργικών ειδικοτήτων, ή από ειδικευόμενους ιατρούς άλλων κλινικών που τελούν υπό πρακτική άσκηση στην Κλινική, είτε με απόσπαση ιατρών, όπως γενικοί και αγροτικοί ιατροί από Κέντρα Υγείας

Οι αρμόδιοι φορείς, όμως, ουδέν έχουν πράξει, μέχρι και σήμερα, για να επιλύσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα της αδυναμίας κάλυψης των εφημεριών, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού προσωπικού.

Όλες οι προσπάθειες για μετακίνηση ή απόσπαση ιατρών, προκειμένου να συνδράμουν στις εφημερίες της Κλινικής απέβησαν άκαρπες, συναντώντας απροσπέλαστα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ως αποτέλεσμα, η ασφαλής και αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των καρδιοθωρακοχειρουργικών περιστατικών καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη, με αποτέλεσμα να τίθεται σε εξαιρετικό κίνδυνο η υγεία πολλών ασθενών του νομού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί το ταχύτερο δυνατό στη λήψη των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού και πόρων στα νοσοκομεία μας , αλλά και ειδικότερα για την  Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ,  με την  άμεση προκήρυξη νέων θέσεων για ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υποστελέχωση που παρατηρείται και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών» .