Η Βουλευτής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. 

Χαρακτηριστικά, η κ. Λιακούλη επεσήμανε στην ομιλία της:

Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα δεν είναι καθόλου ευχάριστη από τη στιγμή που αφορά τη τραυματισμένη μας Δημοκρατία που, ρακένδυτη, προχωράει ανάμεσά μας, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

«Ω δημοκρατία, ποι προβιβάς ημάς ποτέ;», έλεγε ο Αριστοφάνης στις Όρνιθές του. Δημοκρατία, που μας πας, που μας ταξιδεύεις; Και που θα μας φτάσεις, εσύ, Δημοκρατία, είχε αναρωτηθεί. Αυτή η Δημοκρατία που όλοι υπερασπιζόμαστε,  όμως, τα καταφέρνουμε τελικά; Είναι αλήθεια πως υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, των καιρών.

Μεταξύ κατεργαραίων, ωστόσο, συστήνουμε ειλικρίνεια, ένθεν και ένθεν, σε  ΝΔ  και ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν ελέγχονται για τη «λίστα Πέτσα» και για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, οι δε , νωπές ακόμα οι μνήμες της παραπομπής κορυφαίων στελεχών τους , για το παραδικαστικό, το  «white house» και τους «αρμούς της εξουσίας» .

Τη Δημοκρατία, μετά από συνεχείς αγώνες και διεκδικήσεις, εγγυήθηκε η παράταξή μας, επιτυγχάνοντας μεγάλες προοδευτικές τομές, σπουδαίες πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις. 

Η δική μας παράταξη έχει συνεισφέρει πολλά στον αγώνα αυτό, με τις Ανεξάρτητες Αρχές, με τη Διαύγεια, και με πολλές ακόμα μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, και έχει θέσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας που βλέπουμε σήμερα. Και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, θα υπερψηφίσουμε το αίτημα για τη σύσταση της επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διότι δυστυχώς, τα νοσηρά φαινόμενα, διογκώθηκαν κατά την πανδημία, όπως αυτά της κακής νομοθέτησης, της εξάρτησης, της παντελούς απουσίας διαφάνειας, της επανειλημμένης και απροσχημάτιστης παρέκκλισης των κείμενων διατάξεων για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων. 

Η Δημοκρατία για να είναι Δημοκρατία πρέπει να βασίζεται σε αξίες: σε θεσμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Λαού, τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, τη διαφάνεια, την ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση και την αμερόληπτη πληροφόρηση.

Όμως, τα τελευταία 2 χρόνια, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει, με απόλυτη αδιαφάνεια και υπόγειους χειρισμούς, να ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι των ΜΜΕ. Οι ίδιοι και οι ίδιοι έχουν πιάσει «μόνιμο στασίδι»  στις τηλεοπτικές εκπομπές ! Δεν είναι τρόπος λειτουργίας της Δημοκρατίας αυτός, όταν δεν επιτρέπεται να ακουστεί η φωνή μικρότερων κομμάτων. 

Σας θυμίζω ότι στο πείσμα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά,  οφείλεται η δημοσιοποίηση της περίφημης «Λίστας Πέτσα» για την κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ. 20 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν στα κρυφά, χωρίς ίχνος διαφάνειας. 

Μείζον ζήτημα είναι και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες οφείλουν να ελεγχθούν ως προς την οικονομική σύνδεσή τους με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα δημόσιων οργανισμών.  

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ λέει ξεκάθαρα «όλα στο φως», χωρίς εξαιρέσεις.