Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς  Τουρισμού και Οικονομικών για την άμεση ανάγκη στοχευμένης στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, ορεινού και ημιορεινού όγκου, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία, πραγματοποίησε  η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα , στην ερώτηση σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής: 

«Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος ουσιαστικά δεν άνοιξε. Η καραντίνα και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις άφησαν χωρίς επισκέπτες τους χειμερινούς προορισμούς και χωρίς αντικείμενο τις ευρισκόμενες σε αυτούς τουριστικές επιχειρήσεις. 

Τα ξενοδοχεία δεν συμπεριλήφθηκαν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και, ως εκ τούτου, δεν έλαβαν κρατική βοήθεια. 

Ειδικά, τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου έμειναν με μηδενικά έσοδα να παλεύουν με λειτουργικά κόστη, οφειλές και σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε ημιορεινούς και ορεινούς προορισμούς επί δύο χρόνια δεν λειτούργησαν καθόλου ή υπολειτουργούσαν, αδυνατώντας να δηλώσουν εποχικότητα.  

Οι κρατήσεις στην παρούσα φάση δείχνουν μια εύθραυστη κατάσταση. Για το δεκαπενθήμερο των εορτών, δείχνουν μέση πληρότητα της τάξης του 30%-35%,  όταν την ίδια χρονική στιγμή το 2019 έδειχναν πληρότητα 70%. Αντίστοιχα, ενώ τα Σαββατοκύριακα  προ πανδημίας η μέση πληρότητα άγγιζε το 90%-95%, την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται στο 50%-60%. 

Οι αρνητικές επιδημιολογικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου και η επιβαρυμένη κατάσταση του ΕΣΥ που οδηγούν σε ολοένα και αυστηρότερα μέτρα και πρωτόκολλα λειτουργίας, γεννούν έντονη ανησυχία για την περαιτέρω πορεία του τουρισμού. Μάλιστα, η νέα μετάλλαξη Όμικρον με την αυξημένη επικινδυνότητα, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Αν για δεύτερη συνεχή χρονιά δε λειτουργήσουν οι χειμερινοί προορισμοί, οι αντίστοιχες τοπικές οικονομίες θα μαραζώσουν και οι κοινωνίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. 

Εκτός από την πανδημία, ανασταλτικό παράγοντα για το χειμερινό τουρισμό αποτελεί το συνεχώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας, στην ενέργεια και στα αγαθά. 

Η προβολή των χειμερινών προορισμών και η παροχή κινήτρων μετακίνησης δικαιούχων προς αυτούς, μέσω στοχευμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού αλλά και γενναίου προγράμματος «Τουρισμού για όλους» για το 2022, είναι μεγάλης σημασίας, ειδικά αυτή τη χρονιά.

Η συνέχιση του προγράμματος «Συν-εργασία» μέχρι τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων και η δυνατότητα ενιαίας ρύθμισης των προ πανδημίας οφειλών με αυτές που δημιουργήθηκαν, είναι κάποιες από τις προτάσεις  των τουριστικών φορέων (ΠΟΞ και τοπικές ενώσεις ξενοδόχων), που πρέπει να ακουστούν, καθώς είναι αναγκαίο να αρχίσει να δίνεται στις επιχειρήσεις στοχευμένη στήριξη από την Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας απαντήσουν εάν έχουν εκπονήσει πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για όλους και πρόγραμμα ειδικής στήριξης, που θα δίνει έμφαση στους χειμερινούς προορισμούς»