«Η πανδημία πλέον αποτελεί πρόσχημα και όχημα για την κακή νομοθέτηση από πλευράς της κυβέρνησης και ο κοινοβουλευτισμός έχει καταστεί σχεδόν ‘’γκρίζα ζώνη’’. Τελεία και παύλα!», τόνισε κατηγορηματικά - και ως νομικός - η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση ενός ακόμη κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, συμπληρώνοντας πως οι νομοθετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται σχεδόν εν κρυπτώ και παραβύστω, ενώ συνήθως αφορούν «κατά παρέκκλιση διορισμούς, κατά παρέκκλιση προμήθειες, κατά παρέκκλιση παρατάσεις διοριών διαδικασιών, ανάμεσα σε ορθά και επιβεβλημένα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, με αποτέλεσμα ‘’μαζί με το ξερό να καίγεται και το χλωρό’’».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη ειδικά στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια του απηύθυνε σειρά ερωτημάτων, τα οποία απασχολούν σχεδόν το σύνολο των πολιτών, μετά από σχεδόν 13 μήνες πανδημίας και διαδοχικών lockdowns: «Μπορείτε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα κ. Υπουργέ πώς πάει η πορεία των εμβολιασμών, ποιοι προτάσσονται στους εμβολιασμούς, ποιοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, αν οι καταγγελίες που ακούγονται ότι έχουν εμβολιαστεί κρυφά ομάδες ανθρώπων ισχύουν, εάν οι ειδικές ομάδες θα ενταχθούν στον ευάλωτο πληθυσμό για τον οποίο άνοιξαν οι πλατφόρμες; Τι θα κάνετε με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως είναι στα ειδικά σχολεία, όπου στην περιφέρειά μου, τη Λάρισα, ήδη προχθές κηδέψαμε εκπαιδευτικό ο οποίος υπηρετούσε σε ειδικό σχολείο και δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα; Αυτά θα πρέπει να μας απαντήσετε υπεύθυνα και σοβαρά, επιτέλους, γιατί είναι πανδημία - δεν είναι ‘’greek statistics’’, για να τα ‘μαγειρεύετε’’!».

Η βουλευτής Λάρισας υπενθύμισε επιπλέον πως τα ερωτήματα αυτά είναι αδυσώπητα, και μάλιστα επιτείνονται από τις εγνωσμένες αδυναμίες της κυβέρνησης: «πέρασε πολύς χρόνος χωρίς να έχει ετοιμαστεί μια σειρά παραγωγής στελεχών που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ, χωρίς τελικά να έχουμε αποκτήσει όλο τον αριθμό των ιατρών και του ειδικού προσωπικού που μας είπατε ότι θα προσλαμβάνατε στο ΕΣΥ, χωρίς να έχετε εξοπλίσει με ικανό αριθμό κρεβατιών τις ΜΕΘ. Ακόμη και η τελευταία σας επίταξη των διακοσίων έξι ιδιωτικών ιατρών θα ήταν αχρείαστη, αν είχατε κάνει όλα όσα είχατε εξαγγείλει».

«Σε κάθε περίπτωση για τις κυβερνητικές ολιγωρίες της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, δεν φταίει ούτε το Κίνημα Αλλαγής, που καθημερινά υποβάλλει ορθολογικές κι υλοποιήσιμες προτάσεις αντιμετώπισής της, ούτε οι νέοι, ούτε οι πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον κουραστεί, από την αντιφατικότητα των κυβερνητικών μέτρων, δηλώσεων και συμπεριφορών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Λαρισαία βουλευτής.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, καταλήγοντας, εγκάλεσε ακόμη τον Υπουργό Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση για το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο απαξιώνει τα 75 Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων στη χώρα, λέγοντας: «Ύπουλα απαξιώνετε τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε ολόκληρη τη χώρα - αυτά που είχα την τιμή ως εθελόντρια να τα υπηρετήσω μέσα από τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης επί έτη ετών. Πλέον, εκεί που υπάρχουν διαθέσιμα τραπεζικά υπόλοιπα στα Κέντρα Πρόληψης, έχει εφεξής δικαίωμα το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, που είναι διορισμένο από εσάς, να τα συμψηφίσει, για να μην παρέχει στα Κέντρα αυτά επιπλέον επιχορηγήσεις… Σας θυμίζω όμως πως δεν υπάρχει άλλος τέτοιος θεσμός στην Ελλάδα, που να υπηρετεί την πρόληψη επιστημονικά, δίνοντας λαμπρά παραδείγματα γραφής, όπως το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας, που σήκωσε στους ώμους του το χρυσό βραβείο Pompidou της Ε.Ε., από το Stavanger της Νορβηγίας.

Ο ίδιος ο τότε Υπουργός Υγείας έφερε το βραβείο στην Ελλάδα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε την ελληνική αντιπροσωπεία», υπενθύμισε η βουλευτής, για να συμπληρώσει ότι «η κυβέρνηση απαξιώνει και αυτό τον θεσμό που απέμεινε χάρη στο φιλότιμο κάποιων εργαζόμενων επιστημόνων, αλλά κυρίως των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, χωρίς καν να τους ρωτάει, ‘’κλείνοντας το μάτι’’ πονηρά σε όλους τους ιδιωτικούς φορείς που περιμένουν απ’ έξω και μάλιστα απ’ το εξωτερικό».