Σε ερώτηση-παρέμβαση προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη, σε σχέση με την πλήρη διάλυση των ταχυδρομικών υπηρεσιών στο ν. Λάρισας και τη μη εξυπηρέτηση πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της:

«Το κυβερνητικό σχέδιο ‘’εξυγίανσης’’ και ‘’διάσωσης’’ των ΕΛ.ΤΑ. – κατά την προσφιλή μέθοδο της ΝΔ και το ‘’επιτυχημένο’’ παράδειγμα άλλων κρατικών εταιρειών – έχει καταφανώς βίαιες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, με κύρια αποτελέσματα τη μείωση του προσωπικού διανομής σε παραλυτικό βαθμό για τις έως τώρα προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως και τον περιορισμό των σημείων εξυπηρέτησης κοινού με το κλείσιμο καταστημάτων. 

Ειδικότερα, στη Λάρισα τον τελευταίο καιρό προκύπτουν ζητήματα ακόμη και μη παράδοσης συντάξεων του ΟΓΑ  στην περιοχή της Κοιλάδας κατά τις ημέρες του Πάσχα …ελλείψει ταχυδρόμων (!), όπως και της εκπρόθεσμης διανομής λογαριασμών ύδρευσης και άλλων λογαριασμών εταιριών κοινής
ωφελείας, για τους οποίους οι καταναλωτές θα κληθούν ενδεχομένως να καταβάλουν προσαυξήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Η κατάσταση στα ΕΛΤΑ, όμως, επιδεινώνεται και πανελλαδικά από τη μείωση του έμπειρου προσωπικού, αφού όπως υπογραμμίζει το Σωματείο Ταχυδρομικών του ν. Λάρισας, ήδη το 1/3 του μόνιμου προσωπικού των ΕΛΤΑ βρίσκεται σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Συνέπεια των παραπάνω είναι η πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία γίνεται όλο και πιο αισθητή στο ν. Λάρισας, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των ταχυδρόμων, αλλά και των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ, που έχουν αφήσει την περιοχή με περίπου δέκα διανομείς, οι οποίοι ούτε κατά διάνοια αρκούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της».

Δεδομένου ότι η διάλυση των ταχυδρομικών υπηρεσιών των ΕΛΤΑ στο ν. Λάρισας αποκαλύπτει τη διάλυση ενός ευρέος πεδίου παροχής υπηρεσιών με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, αφήνοντας ένα κενό το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να καλύπτεται, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει
σαφές σχέδιο ορθολογικού μετασχηματισμού της λειτουργίας των ΕΛ.ΤΑ., που να συμπεριλαμβάνει την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως εκείνων που κάθε μήνα αναμένουν με ανυπομονησία τις μικρές τους απολαβές …χωρίς εκείνες τελικά να φτάνουν.

Τον ρωτώ επίσης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και την υπολειτουργία των καταστημάτων του ν. Λάρισας»