Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, με το Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, σχετικά με την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας του νομού Λάρισας, μέσω της αναγνώρισης ανάλογων κτισμάτων ως διατηρητέων, με απώτερο στόχο την προστασία των νεοκλασικών κτιρίων, από τη φθορά του χρόνου αλλά και την αμεριμνησία των αρμόδιων φορέων.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κ. Κώστας Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος Νέστορας Κανέλλος και ο ταμίας Ευάγγελος Δεσκάτας.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν τη Γραμματέα της Κ.Ο. , ότι μετά από κάλεσμα του Δήμου Λαρισαίων και σε συμφωνία με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας  καθώς και άλλους τοπικούς φορείς, προχώρησε στην επικαιροποίηση της λίστας των αξιόλογων κτηρίων της Λάρισας.

Βάσει της επικαιροποιημένης αυτής λίστας, εμπλουτισμένης με νέες φωτογραφίες και περιγραφές, διαπιστώνεται ότι, τα τελευταία  χρόνια, πολλά νεοκλασικά κτήρια, τα οποία εκφράζουν τον αστικό αρχιτεκτονικό πλούτο της της Λάρισας,έχουν κατεδαφιστεί και μόνο λίγα από αυτά έχουν κηρυχτεί διατηρητέα, φθάνοντας σήμερα τον αριθμό των 8 κτηρίων.

Στη συνέχεια, η διοίκηση  του Συλλόγου τόνισε ότι μια πόλη με το μέγεθος της Λάρισας, δεν είναι δυνατό να διαθέτει μόνο αυτό το πενιχρό σύνολο διατηρητέων κτηρίων.

Για το λόγο αυτό, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, για την κήρυξη των κτηρίων αυτών, με την αδιαπραγμάτευτη ιστορικότητά τους, ως διατηρητέων, αλλά και την ανάδειξη περισσότερων αξιόλογων κτηρίων της πόλης, με συμπεριλαμβανομένων στη συγκεκριμένη λίστα.

Μετά την εποικοδομητική συνάντηση, η κ.Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής: 

«Επανειλημμένως, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω επισημάνει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην καταστροφή της εναπομείνασας αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού Λάρισας, όπως συνέβη με τον Πύργο Χαροκόπου και την Οικία Καπετάνου, αφού σώσαμε το κτήριο της οδού Μανωλάκη με συντονισμένες κινήσεις.

Οι κατοικίες και τα κτίσματα αυτά,  που αναπτύχθηκαν στον ιστό της πόλης της Λάρισας, αποτελούν αδιαμφισβήτητο κομμάτι του αστικού πολιτισμού, αποτυπώνοντας την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νομού μας.

Οι συνεχείς προσπάθειές μου να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η δυνατότητα επιδότησης ακόμη και του 100% των δαπανών αποκατάστασης των διατηρητέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ», σύμφωνα με τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος  ̈Εξοικονομώ Αυτονομώ ̈, δυστυχώς απέβησαν άκαρπες, λόγω της πλήρους απάθειας των αρμοδίων.

Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά και το αποδεικνύει καθημερινά. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να ζητάμε από την Υπουργό και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να διαφυλαχθούν  όλα τα ιστορικά κτίρια  του νομού Λάρισας που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και να σταματήσουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις τους.

Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διάδοση και διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο, πολύτιμο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης μας. Θα αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την ευαισθητοποίηση της πόλης και την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων . Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!»