Στην σύσκεψη του Δήμου Τεμπών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου και παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και των φορέων της περιοχής, με θέμα την καταστροφή της παραγωγής από τον πρόσφατο  παγετό,  παραβρέθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών,  Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε τα εξής:

«Βρέθηκα το Σάββατο το πρωί στην περιοχή, προσκεκλημένη από παραγωγούς του Δήμου Τεμπών. Η καταστροφή είναι ολοσχερής και οι παραγωγοί σε απόγνωση, καθώς αυτό συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συμβαίνει σε όλο το νομό. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης των αγροτών μας, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με  τις πρακτικές του αναχρονιστικού ΕΛΓΑ.

Απαιτείται ολοκληρωμένο και ειδικό πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών του νομού που καταστράφηκαν και δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.  Θεωρώ πρόκληση, να συζητάμε διαρκώς για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ , έναν οργανισμό που σαφώς και πρέπει να αλλάξει, αλλά σε κάθε δραματική περίπτωση καταστροφής στο νομό, να ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, ακόμη και με την σημερινή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να παραδίδει μαθήματα «ειδικού»,  για το πώς θα γίνει ο ΕΛΓΑ καλύτερος και να μην το κάνει! Φτάνει.

Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τον φαύλο κύκλο, ο κάθε επόμενος να κατηγορεί τον κάθε προηγούμενο , για την κατάσταση που βρήκε… Είναι ξεπερασμένο και είναι πολιτικά φθηνό. Η παραγωγή αμυγδάλου είναι μια δυναμική παραγωγή, με μεγάλες προοπτικές, που χρειάζεται όμως άμεση στήριξη. Η κλιματική κρίση είναι πια οριστικά και μόνιμα παρούσα, με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως την παγωνιά μέσα στην καρδιά της άνοιξης, που σαρώνει και καταστρέφει τα πάντα.

Αυτονόητες είναι οι άμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις, όμως πλέον αυτό δεν φθάνει. Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνιας ολοσχερούς καταστροφής, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα παράλληλης στήριξης των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών , πέρα των αποζημιώσεων. 

Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρήματα που καταβάλλονται για τις αποζημιώσεις είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που απαιτούνται για την μελέτη και την υλοποίηση ενός πλήρους προγράμματος προστασίας από τον παγετό με την εγκατάσταση ειδικών , σύγχρονων συστημάτων, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για τις παραγωγές. Σήμερα να αποζημιωθούν με ειδικό πρόγραμμα τύπου «Ιανού» οι παραγωγοί και να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα της αντιπαγετικής προστασίας στο νομό. Δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο..»