Οι κυβερνητικές νομοθετικές «τσαπατσουλιές», ενδεδυμένες με ψευδεπίγραφο θεσμικό μανδύα συνεχίζονται, δίχως σταματημό...

Αυτά επεσήμανε σε υψηλούς τόνους η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, με την ιδιότητα της εισηγήτριας στο νέο νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, επισημαίνοντας τα εξής:

«Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα σε μόλις 58 άρθρα, «ο κ. Θεοδωρικάκος και το επιτελείο του» υποτίθεται ότι επιλύουν σειρά κομβικών ζητημάτων, όπως ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας και η λειτουργία της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας, το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, και φυσικά επιχειρούν από το περασμένο καλοκαίρι και για πολλοστή φορά να φέρουν την περιλάλητη αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία στους ΟΤΑ, που βέβαια με αυτόν τον τρόπο, ποτέ δεν έρχονται…

Στο ζήτημα της Ιθαγένειας, η κυβέρνηση χρεώνει σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα, τις δικές μας κρατικές παραλείψεις. Υποβάλλουν τους υποψηφίους περίπου 30.000 εκκρεμών αιτήσεων, ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληρώσει παράβολα 550 ή 700 ευρώ βάσει μιας τελείως διαφορετικής διαδικασίας, στο «μαρτύριο του Σίσυφου».

Ξανά από την αρχή τους λένε, αξιώνοντας κριτήρια οικονομικής κατάστασης, τα οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης ως απόρροιας της πανδημίας, είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν ακόμη και Έλληνες πολίτες, όπως το 12μηνο συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας!

Και όλες οι διαδικασίες της Ιθαγένειας στην ουσία γίνονται πλέον «μαγαζί» ενός κατ’ ουσία μετακλητού υπαλλήλου: του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, χωρίς καμία λογοδοσία και κοινωνικό ή έστω επιστημονικό έλεγχο. Είναι πολιτικά ανέντιμο» τονίζει η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής και συνεχίζει:

«Στην επιλογή διοικήσεων για τον δημόσιο τομέα «έχουμε και λέμε»: 1.914 «γαλάζιοι» Προέδροι, μέλη Δ.Σ. και όργανα διοίκησης έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής και η … «αποκομματικοποίηση» του κράτους προφανώς θα συνεχίσει να μας εκφεύγει…

Άλλωστε, ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η ανεξάρτητη επιλογή διοικήσεων στους δημόσιους φορείς, θα έπρεπε να είναι νομοσχέδιο από μόνο του. Με σαφή κυβερνητική επιλογή όμως το ζήτημα κρύβεται ανάμεσα σε διάσπαρτες διατάξεις για την Ιθαγένεια και τους ΟΤΑ.

Επιπλέον ο κ. Θεοδωρικάκος καθιστά τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ κυβερνητικό και κομματικό υποχείριο, βάζοντάς τον να υπογράφει τις σχετικές αποφάσεις συγκρότησης των κομματικών επιτροπών επιλογής οργάνων διοίκησης (!). Ενδύουν ξεκάθαρα μια ακόμη κομματική παρέμβαση με τον μανδύα της αξιοπιστίας του ΑΣΕΠ…

Τους θυμίζουμε όμως πως το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΑΣΕΠ κι αυτό καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως ένας αξιοκρατικός μηχανισμός, ακριβώς γιατί το αφήναμε πάντα έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια…

Παράλληλα, στους ΟΤΑ η απονομιμοποίηση και η εξάλειψη κάθε αναλογικότητας στην αντιπροσώπευση των δημοτικών και των περιφερειακών Συμβουλίων καλά κρατεί.

Ψηφίζοντας και «ξεψηφίζοντας», «βελτιώνοντας» και «ξεβελτιώνοντας» άπειρες φορές δικές της διατάξεις η Κυβέρνηση, συνεχίζει να αποψιλώνει τα Συμβούλια από αρμοδιότητες, παραδίνοντάς τις στις «δημαρχοκρατούμενες» Οικονομικές Επιτροπές.

Το ΠΑΣΟΚ του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» όμως δεν θα πάψει να λέει εμφατικά, δίχως αστερίσκους και υποσημειώσεις: ΟΧΙ στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, ΟΧΙ στις τεχνητές πλειοψηφίες και την «αρχή του ενός ανδρός» στους ΟΤΑ!»