Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχετικά με την απόγνωση των τευτλοπαραγωγών της Λάρισας και άλλων περιοχών της χώρας, αφού η Κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από τον  Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και από βουλευτές του Κινήματος 

Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής: 

«Απογοήτευση κυριαρχεί σε όλους τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς ενώ πλησιάζει η περίοδος σποράς και προετοιμασίας για τα χωράφια τους, βλέπουν τη λύση που είχε προκρίνει το  Υπουργείο Ανάπτυξης να ναυαγεί και να επέρχεται το οριστικό τέλος της δικής τους ενασχόλησης,  αλλά και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Υπενθυμίζουν ότι αντίθετα με το στόχο των 66.000 στρεμμάτων, πέρυσι καλλιεργήθηκαν μόλις 4.000 στρέμματα και όλη η παραγωγή διατέθηκε για βιοαέριο, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι αν προορίζονταν για ζάχαρη. 

Όπως ανακοινώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, αισθάνονται εξαπατημένοι από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων που πριν δύο χρόνια, τους είχε διαβεβαιώσει ότι η λύση που είχε προκρίνει θα ήταν βιώσιμη.

Το 2019, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην ενοικίαση των εργοστασίων της ΕΒΖ στο Πλατύ και στις Σέρρες, και επί δύο χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι, χωρίς να παραχθεί ούτε γραμμάριο ζάχαρης.

Πλήρης εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας από την κυβέρνηση της ΝΔ όταν, πέρα από τις σχολάζουσες και αναξιοποίητες υποδομές της ΕΒΖ, δεν θα αξιοποιήσει ούτε την συνδεμένη ενίσχυση για τα τεύτλα που θα επιστραφεί στην ΕΕ. 

Οι ίδιοι οι παραγωγοί σημειώνουν ότι, από τη στιγμή που υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης που δεν εφαρμόστηκε, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Αναρωτιούνται, μάλιστα, γιατί η ΕΒΖ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείο Ανάπτυξης δεν καταγγέλλουν τη σύμβαση του επενδυτή που είχε υπενοικιάσει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και των Σερρών για καλλιέργεια και παραγωγή ζάχαρης, εφόσον δεν πραγματοποιείται η υλοποίηση του σχεδίου.

Επίσης, ποιος είναι ο λόγος της μη  υλοποίησης του σχεδίου από την τράπεζα Πειραιώς για την εξυγίανση της ΕΒΖ, ενώ στο θυγατρικό εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Σερβία, γίνεται εξυγίανση εν λειτουργία και καλλιέργεια, τη στιγμή που στη χώρα μας παραμένουν κλειστά.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης της ΕΒΖ και για την αποζημίωση των παραγωγών τεύτλου για τη ζημία που υπέστησαν το 2020 και 2021, λόγω αθέτησης της σχετικής συμφωνίας.

Επίσης, ζητάμε να μας απαντήσουν πότε θα ανακοινωθούν τα σχέδια για το 2022, ώστε να μπορέσουν οι τευτλοπαραγωγοί να προετοιμασθούν κατάλληλα και να μην απολέσουν τις ενισχύσεις τους».