Συνάντηση πραγματοποίησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καταστηματαρχών εστίασης και ψυχαγωγίας Λάρισας , η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη,  μετά από την πρόσφατη Πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου, στις 16 Νοεμβρίου, με απεργία και κλειστά μαγαζιά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι εκπρόσωποι επισκέφθηκαν τη Βουλευτή, προκειμένου να δηλώσουν την απόγνωσή τους, καθώς ο κλάδος τους αντιμετωπίζει από την αρχή της πανδημίας ως τώρα ανεπίλυτα προβλήματα, που θέτουν πλέον θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους. 

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του Συνδέσμου ήταν ο Πρόεδρος, κ.Αθανασούλης Νικόλαος, ο Αντιπρόεδρος κ.Νούσιος Κωνσταντίνος και ο Γ. Γραμματέας κ.Βασίλης Λιάπης.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα αιχμής, όπως το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο από τη μειωμένη λειτουργία των επιχειρήσεών τους από τη συνεχιζόμενη πανδημία, τα lockdowns και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα φλέγοντα ζητήματα στον τομέα της εστίασης, μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, καθώς και τα εξοντωτικά πρόστιμα εναντίον των επιχειρήσεων. 

Η Βουλευτής, άκουσε τις εύλογες διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, οι οποίοι αισθάνονται αβοήθητοι από  την  ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και την τακτική των επιστρεπτέων προκαταβολών, αφού καθημερινά διαπιστώνουν ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τα πάγια έξοδά τους.

Δυστυχώς, στην ήδη διαμορφωθείσα αρνητική οικονομική κατάσταση, έχει προστεθεί και η αύξηση κόστους ενέργειας, με συνέπεια να έχει «τιναχθεί στον αέρα» ο οικονομικός σχεδιασμός τους 

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι το πρόσθετο βάρος που κλήθηκαν να επωμιστούν, με τον έλεγχο των πιστοποιητικών, γεγονός που τους επέβαλε να απασχολούν δύο άτομα περισσότερα στο προσωπικό τους για τον έλεγχο, είναι άδικο και παράλογο.

Όπως επανέλαβαν ,οι ίδιοι δεν είναι αστυνομικοί , για να ελέγχουν τους πελάτες τους και μάλιστα σε θέματα που αποτελούν προσωπικά δεδομένα, ενώ με έμφαση τόνισαν ότι δεν υπάρχει ο ανάλογος ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.

Επίσης, παράλογο θεωρούν το γεγονός ότι η μετατόπιση για τη διασταύρωση στοιχείων ταυτοποίησης προσώπων ¨πέφτει¨ στις πλάτες τους, με κίνδυνο παραβίασης κανόνων λόγω πλαστών στοιχείων, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται αυτοί ως παραβάτες με  αυστηρές κυρώσεις, όπως το πρόστιμο 5.000 Ευρώ  και τη διακοπή λειτουργίας 2 εβδομάδων . 

Μετά τη συνάντηση, η Λαρισαία βουλευτής επεσήμανε :

«Για τον κλάδο εστίασης και ψυχαγωγίας, τίθεται πλέον, θέμα επιβίωσης. Πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης, είναι η μεταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής,  σε μη επιστρεπτέα.

Σημαντικό βήμα για το οποίο κινήθηκα προ ημερών με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, αντιμετωπίζεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός κλάδος, με δύο μέτρα και δύο σταθμά ανά περιοχές, αφού με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται από την επιστροφή επιστρεπτέας μόνο οι επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών.

Επίσης , οι καταστηματάρχες δεν είναι αστυνομικοί. Επιτέλους, την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού, δεν οφείλουν οι ίδιοι να την αναπληρώσουν. Πάμε «πρόσω ολοταχώς» σε λουκέτα επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι πάμε σε «λουκέτο» της ίδιας της κοινωνίας.

Απαιτείται άμεση επέμβαση της Πολιτείας, με μέτρα για την στήριξή τους , όπως τίθενται από τα συλλογικά τους όργανα. ΤΩΡΑ, όμως!»