Επίσκεψη πραγματοποίησε στο νέο Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα», καθώς και στον Ιατρείο post-covid, που υποδέχεται όσους ήδη νόσησαν από κορωνοϊό και το οποίο λειτουργεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής  Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να πληροφορηθεί δια ζώσης το έργο που επιτελείται, αλλά περαιτέρω να συγχαρεί δημόσια τόσο τον Καθηγητή κ Κώστα Γουργουλιάνη, όσο και όλη την επιστημονική ομάδα του που λειτουργούν τις συγκεκριμένες δομές.

Η κ Λιακούλη περιηγήθηκε στους χώρους των δομών από τον Καθηγητή κ Γουργουλιάνη και συναντήθηκε με τους ειδικούς που λειτουργούν τα συγκεκριμένα ιατρεία, ενώ παράλληλα έλαβε εκτενή πληροφόρηση για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι έλεγχοι,  καθώς και τα αποτελέσματα αυτών. 

Όπως τόνισε κι ο ίδιος ο Καθηγητής σε σχέση με τη μονάδα παρακολούθησης ατόμων που έχουν νοσηλευθεί στο παρελθόν εξαιτίας του covid-19, η διαχείριση των μετα-ασθενών είναι ένα θέμα που δεν αφορά αυστηρά και μόνο ιατρικές ειδικότητες, όπως αυτές του πνευμονολόγου, του καρδιολόγου ή του απεικονιστή, αλλά αντίθετα αφορά ένα ζήτημα ολιστικής παρέμβασης που χρήζει αρωγής και από άλλες ειδικότητες όπως αυτή του ψυχολόγου, του διαιτολόγου ή του φυσικοθεραπευτή, δεδομένων των πολλαπλών συνεπειών της ασθένειας σε ιατρικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αλλά και σε σχέση με το γραφείο πρόληψης καρκίνου του πνεύμονα, ο κ. Γουργουλιάνης καθώς και ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, Δ/ντης του ΕΣΥ και η κ. Ελένη Καρέτση επιμελήτρια Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργούν το συγκεκριμένο ιατρείο, τόνισαν πως εισάγοντας μια ιδέα, η οποία πρωτοξεκίνησε από τις ΗΠΑ και στηρίζεται περισσότερο στην πρόληψη και παρακολούθηση επιβαρυμένων πνευμονολογικά ατόμων, όπως οι καπνιστές, μέσω αλγορίθμου και «αξονικής χαμηλής δόσης», προλαμβάνει τους καρκίνους του πνεύμονα σε ποσοστό της τάξης του 80%, ενώ το εγχείρημα πλέον βρίσκει  ευρεία ανταπόκριση και συνιστάται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, ενώ γίνεται προσπάθεια καθιέρωσής της σε όλη την επικράτεια. 

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε την σημασία  και των δύο αυτών εγχειρημάτων, που έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που στηρίχθηκαν στο «μεράκι» μιας ομάδας πρωτοπόρων στελεχών της υγείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λάρισας, τονίζοντας τα εξής:

«Νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους κι όλες - στο πρόσωπο του κ. Καθηγητή Κώστα Γουργουλιάνη, ενός Ανθρώπου - απόκτημα για την επιστήμη και για τη Θεσσαλία  -  όπως θέλω να ευχαριστήσω και το σύνολο των ιατρών μας και των εργαζομένων της κλινικής, γιατί πραγματικά στην πολύ δύσκολη συγκυρία της πανδημίας που ζούμε, το έργο σας δεν είναι απλώς χρήσιμο, αλλά άκρως απαραίτητο για εμάς και για τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας.

Προσωπικά, ήρθα σήμερα εδώ με αφορμή αυτές τις δύο καινοτόμες δράσεις, προκειμένου να τις διαδώσω προς τα έξω και παντού, αλλά και να σταθώ αρωγός σας, σε θεσμικό επίπεδο. Αυτές οι άκρως σημαντικές ιατρικές πρωτοβουλίες που έχουν Θεσσαλικό ‘’πρόσημο’’, πρέπει να επεκταθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δηλώνω εντυπωσιασμένη και περήφανη για την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Θα μεταφέρω την εμπειρία μου από τη σημερινή επίσκεψη και σε κεντρικό επίπεδο και θα είμαι δίπλα και μαζί σας σε ό,τι χρειαστείτε, με όλους τους τρόπους που διαθέτω. Κρατάω μέσα μου το μήνυμα «Πρόληψη σημαίνει σώζω ζωές», κατέληξε [χαρακτηριστικά η Λαρισαία βουλευτής.

Να σημειωθεί  ότι το  «Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Screening) του Καρκίνου του Πνεύμονα» πραγματοποιείται από τους πνευμονολόγους Δημήτριο Παπαδόπουλο – Δ/ντη του ΕΣΥ και Ελένη Καρέτση επιμελήτρια Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974393942 από 10π.μ. έως 1μ.μ., καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.